Totalul investițiilor BERD, direcționate către sectorul privat se ridică la 83% anul trecut, față de 2023
Anul 2024 a adus pentru România o creștere semnificativă a investițiilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care au ajuns la 707 milioane de euro, sumă repartizată în 44 de proiecte. Comparativ cu 2023, când au fost alocate 658 de milioane de euro pentru doar 23 de proiecte, această creștere evidențiază angajamentul Băncii față de dezvoltarea sustenabilă a economiei românești, se arată în comunicatul BERD.
Cu un procent de 83% din totalul investițiilor direcționate către sectorul privat, BERD și-a reafirmat mandatul de a sprijini antreprenoriatul și inovația. Tranzacțiuni-cheie au inclus parteneriate cu Banca Transilvania, finanțarea unor furnizori locali, precum și investiții în companii inovatoare.
“Suntem încântați de aceste realizări remarcabile, un semn că, prin prezența sa constantă în România, Banca rămâne un investitor important în economia românească. BERD are mandatul de a sprijini dezvoltarea sectorului privat. În România, ponderea investițiilor în sectorul privat a fost de 83%, mult peste media de 76% a investițiilor destinate sectorului privat din toate regiunile BERD”, a afirmat directorul BERD pentru România, Victoria Zinchuk, citată de Agerpres.
Sectorul public a beneficiat de 75 de milioane de euro, direcționați către modernizarea infrastructurii regionale de apă și canalizare în patru județe (Bacău, Constanța, Iași, Brăila), precum și pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor din Craiova, în cadrul programului BERD Orașe Verzi. Aceste investiții susțin obiectivele UE prin Fit for 55 și REPowerEU, care urmăresc ca 38% din consumul de energie al României să provină din surse regenerabile, până în 2030.
În 2024, BERD a finanțat aproape un gigawatt de capacitate de energie regenerabilă în România, cu investiții directe de peste 180 de milioane de euro, atrăgând fonduri suplimentare de aproape un miliard de euro. Printre proiectele de impact se numără Parcul Eolian Urleasca, centralele solare din Dolj și proiectele de modernizare a rețelelor de distribuție. În plus, implementarea primelor licitații CfD pentru energie regenerabilă, a marcat un progres semnificativ, facilitând integrarea surselor regenerabile în piața energetică.
România a fost una dintre principalele beneficiare ale unui an de referință pentru BERD, care a înregistrat investiții globale de 16,6 miliarde de euro. Cu 74% din fondurile alocate țării noastre dedicate economiilor verzi, BERD contribuie la reducerea emisiilor de CO₂ cu 750.000 de tone anual.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube