Administratorii Blue Air, companie românească de transport aviatic aflată în faliment, au obținut o victorie neașteptată într-un proces cu Transair, compania aviatică din Senegal.
O instanță comercială din Marea Britanie a dat câștig de cauză fostului lider al transportului aerian din România, care poate acum să încaseze circa 2 milioane de dolari de la Transair. Banii vor fi destinați creditorilor Blue Air.
Compania senegaleză Transair a închiriat un motor de la Blue Air, dar nu a plătit chiria lunară, care se ridica la aproximativ 20.000 de euro. Deși Blue Air nu a solicitat plata chiriei în perioada în care compania era funcțională, instanța a decis că Transair trebuie să plătească suma totală de aproximativ 2 milioane de dolari.
Dacă nu returnează motorul în termen de 14 zile de la anunțarea deciziei, Transair va fi obligată să achite un milion de dolari, plus chiria restantă de 780.000 de euro.
În urma acestei hotărâri, Blue Air va începe procedurile de executare în Senegal imediat ce decizia va deveni definitivă. Compania românească a câștigat toate cheltuielile de judecată, o situație rar întâlnită în tribunalele comerciale, care de obicei nu acordă integral aceste cheltuieli.
Blue Air în faliment: creditorii așteaptă soluții
Pe 22 martie 2023, Blue Air a intrat în insolvență, iar Tribunalul București a admis cererea companiei.
Printre creditorii firmei se află ROMATSA, Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca, și alte entități care așteaptă să recupereze datorii de la fostul operator aerian. Potrivit autorităților, în urma planului de restructurare, Blue Air ar putea deveni o companie atractivă pentru investitori.
„Insolvența este cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru Blue Air”
Potrivit Economica.net, Daniel Geantă, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, a declarat pentru Economica.net că, deși cererea de faliment a fost depusă de Air Claim, procesul de insolvență oferă companiei o șansă de restructurare. „Dobânzile și penalitățile se opresc, iar prin planul de restructurare se pot tăia anumite sume, ceea ce ar putea face Blue Air atractivă pentru un investitor”, a adăugat Geantă.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.