4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăMediuZimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii

Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit în peisajele munților României, după 200 de ani de absență. Reintroducerea speciei în Munții Făgăraș, un proiect inițiat în 2014 de Fundația Conservation Carpathia, reprezintă un pas crucial pentru refacerea ecosistemelor naturale și pentru biodiversitate, scrie Fanatik.ro.

De la începutul proiectului, 80 de zimbri au fost eliberați treptat în sălbăticie, iar datele recente arată rezultate încurajatoare: în prezent, 25 de pui cu vârste cuprinse între un an și trei ani trăiesc în pădurile Făgărașului. „Zimbrii s-au adaptat foarte bine la climatul și condițiile naturale din această zonă. Monitorizăm constant comportamentul lor și observăm interacțiuni firești cu alte specii, cum ar fi urșii”, afirmă reprezentanții Fundației Conservation Carpathia, citați de Adevărul.

Revenirea zimbrilor aduce beneficii nu doar pentru faună, ci și pentru refacerea pădurilor, contribuind la regenerarea acestora în zonele afectate de tăieri masive. Zimbrii pășunează vegetația invazivă și ajută la răspândirea semințelor, facilitând creșterea speciilor de arbori precum fagul, molidul sau bradul.

Pe lângă impactul ecologic, zimbrul devine treptat un simbol al ecoturismului în România. Zonele în care aceștia trăiesc au potențialul de a atrage turiști dornici de experiențe unice, ghidate de comunitățile locale.

Prin reintroducerea zimbrilor, România marchează o reușită importantă în conservarea naturii și oferă un exemplu despre cum poate ajuta omul la refacerea echilibrului natural.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

China va emite titluri speciale de trezorerie în valoare de 411 miliarde de dolari pentru stimularea economiei

Autoritățile chineze au anunțat că vor emite, anul viitor, titluri speciale de trezorerie în valoare de 3.000 de miliarde de yuani (411 miliarde de...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Eldorado Gold își vinde participația majoritară la Deva Gold: Licența pentru Certej, în centrul unei noi etape

Compania canadiană Eldorado Gold a anunțat vânzarea participației sale majoritare de 80,5% în Deva Gold, titulara licenței pentru exploatarea aurului, argintului și andezitului industrial...
Ultima oră
Pe aceeași temă