4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSocialSfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere

Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări pentru consumatorii care intenționează să închirieze un autoturism în Uniunea Europeană, mai ales în contextul vacanțelor. Acestea includ verificarea atentă a stării autovehiculului, citirea detaliată a contractului de închiriere și clarificarea oricăror clauze neînțelese.

Înainte de închiriere, consumatorii sunt sfătuiți să analizeze mai multe opțiuni, înainte de a lua o decizie și să se verifice condițiile de plată. Este important să se confirme mijloacele de plată acceptate pentru rezervări online. Apoi, trebuie să știți exact informațiile privind durata minimă de închiriere, aria geografică acoperită, costurile pentru opțiuni suplimentare (scaun copil, șofer suplimentar, asigurare). Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să verifice reglementările rutiere din țara în care vor conduce.

Înainte de semnarea contractului, trebuie realizată inspecția autoturismului împreună cu un reprezentant al companiei de închirieri. Avariile vizibile și nivelul combustibilului trebuie menționate în procesul-verbal de predare-primire. Elementele menționate în rezervare și în tarif trebuie să se regăsească și în contract. Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată înainte de semnare, scrie news.ro.

La returnarea autoturismului, nu semnați procesul-verbal de predare-primire, înainte de a verifica dacă au fost consemnate toate avariile constatate. Solicitați ca documentul să fie semnat și de reprezentantul companiei de închirieri. În cazul unei pagube sau a unui accident, urmați întocmai instrucțiunile din contract. Notați datele persoanelor implicate și anunțați autoritățile dacă este necesar. Păstrați toate documentele fiscale, contractul, facturile și fotografiile efectuate.

ECC România, parte a Rețelei Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net), oferă gratuit consiliere și asistență consumatorilor care întâmpină probleme cu tranzacții transfrontaliere în statele membre UE, precum și în Islanda și Norvegia. Prin respectarea acestor recomandări, consumatorii pot evita neplăcerile și eventualele litigii în legătură cu închirierea de autoturisme.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Avertizări meteo pentru jumătate din țară: Coduri portocaliu și galben de vânt, viscol și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cinci avertizări meteo, valabile miercuri și joi, care vizează peste jumătate din țară, inclusiv Capitala. Un Cod portocaliu...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...
Ultima oră
Pe aceeași temă