Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere
Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări pentru consumatorii care intenționează să închirieze un autoturism în Uniunea Europeană, mai ales în contextul vacanțelor. Acestea includ verificarea atentă a stării autovehiculului, citirea detaliată a contractului de închiriere și clarificarea oricăror clauze neînțelese.
Înainte de închiriere, consumatorii sunt sfătuiți să analizeze mai multe opțiuni, înainte de a lua o decizie și să se verifice condițiile de plată. Este important să se confirme mijloacele de plată acceptate pentru rezervări online. Apoi, trebuie să știți exact informațiile privind durata minimă de închiriere, aria geografică acoperită, costurile pentru opțiuni suplimentare (scaun copil, șofer suplimentar, asigurare). Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să verifice reglementările rutiere din țara în care vor conduce.
Înainte de semnarea contractului, trebuie realizată inspecția autoturismului împreună cu un reprezentant al companiei de închirieri. Avariile vizibile și nivelul combustibilului trebuie menționate în procesul-verbal de predare-primire. Elementele menționate în rezervare și în tarif trebuie să se regăsească și în contract. Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată înainte de semnare, scrie news.ro.
La returnarea autoturismului, nu semnați procesul-verbal de predare-primire, înainte de a verifica dacă au fost consemnate toate avariile constatate. Solicitați ca documentul să fie semnat și de reprezentantul companiei de închirieri. În cazul unei pagube sau a unui accident, urmați întocmai instrucțiunile din contract. Notați datele persoanelor implicate și anunțați autoritățile dacă este necesar. Păstrați toate documentele fiscale, contractul, facturile și fotografiile efectuate.
ECC România, parte a Rețelei Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net), oferă gratuit consiliere și asistență consumatorilor care întâmpină probleme cu tranzacții transfrontaliere în statele membre UE, precum și în Islanda și Norvegia. Prin respectarea acestor recomandări, consumatorii pot evita neplăcerile și eventualele litigii în legătură cu închirierea de autoturisme.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube