Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale
Volumul total al activității de subscriere pe piața asigurărilor din România a atins 16,9 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, potrivit unui raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Din această sumă, 81% reprezintă prime brute subscrise pentru asigurări generale, iar 19% sunt pentru asigurările de viață.
Dinamica pieței a fost pozitivă, înregistrând o creștere de 11% față de aceeași perioadă din 2023. Creșterea a fost susținută atât de avansul primelor brute, subscrise de societățile autorizate de ASF (+9%), cât și de majorarea volumului subscrierilor realizate de sucursalele internaționale active pe piața locală (+25%).
Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale. Indicatorii de lichiditate rămân în general favorabili, însă sectorul se confruntă cu o vulnerabilitate structurală: dependența de segmentul asigurărilor auto, care reprezintă 58% din totalul primelor brute subscrise, în ușoară scădere față de 2023.
În ceea ce privește solvabilitatea, indicatorii la nivelul pieței se mențin supraunitari, însă rata cerinței de capital de solvabilitate a scăzut, din cauza unei creșteri mai rapide a cerințelor de capital (+29%) față de fondurile eligibile (+23%).
Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB a crescut la 1,32% în 2023, atingând cel mai înalt nivel din 2016. De asemenea, densitatea asigurărilor a ajuns la 1.102 lei per locuitor, cu 15% mai mult decât în anul precedent.
Valoarea totală a investițiilor realizate de societățile de asigurare a crescut cu 13,5%, ajungând la 30,6 miliarde lei. Investițiile se concentrează pe obligațiuni guvernamentale, care reprezintă 66% din portofoliu.
Rezervele tehnice au înregistrat o creștere de 29%, ajungând la 21,4 miliarde lei. Aceasta reflectă o creștere de 33% pentru asigurările generale și de 23% pentru asigurările de viață.
Companiile de brokeraj au distribuit 69% din volumul total al primelor brute subscrise, cu o creștere semnificativă de 14,2%, comparativ cu 2023. Piața rămâne însă concentrată: primele cinci societăți de asigurare controlează 72% din asigurările generale, în creștere față de anul anterior.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube