5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăȘtiințăSonda NASA a ajuns la cea mai mică distanță de Soare din...

Sonda NASA a ajuns la cea mai mică distanță de Soare din istorie

Sonda revoluționară Parker Solar Probe a NASA a intrat în istorie marți, zburând mai aproape de Soare decât orice altă navă de acest fel, cu scutul termic expus unor temperaturi extrem de ridicate de peste 1.700 de grade Fahrenheit (930 de grade Celsius), scrie AFP.

Sonda NASA a fost lansată în 2018

Lansată în august 2018, sonda are o misiune de șapte ani pentru a aprofunda înțelegerea științifică a stelei noastre și pentru a ajuta la prognozarea fenomenelor meteorologice spațiale care pot afecta viața pe Pământ.

Zborul istoric de marți ar fi trebuit să aibă loc exact la ora 6:53 a.m. (11:53 GMT), deși oamenii de știință ai misiunii vor trebui să aștepte până vineri pentru confirmare, deoarece contactul cu sonda se pierde timp de câteva zile din cauza proximității acesteia față de Soare.

CITEȘTE ȘI – Oamenii de știință spun că au descoperit apă lichidă pe Marte

Dacă distanța dintre Pământ și Soare ar fi echivalentul lungimii unui teren de fotbal american, sonda s-ar fi aflat la doar patru yarzi (metri) de zona de final la momentul celei mai apropiate treceri – cunoscută sub numele de perihelion.

Acesta este un exemplu al misiunilor îndrăznețe ale NASA, care fac lucruri pe care nimeni altcineva nu le-a realizat vreodată pentru a răspunde unor întrebări vechi despre universul nostru, a declarat Arik Posner, om de știință al programului Parker Solar Probe.

Așteptăm cu nerăbdare să avem prima actualizare de stare de la sondă și să începem să analizăm datele științifice în următoarele săptămâni, a continuat acesta.

Scutul termic al sondei este atât de eficient încât instrumentele interne rămân la o temperatură apropiată de cea a camerei – în jur de 29°C (85°F) – în timp ce aceasta explorează atmosfera exterioară a Soarelui, cunoscută sub numele de coroană solară.

Sonda Parker se deplasează, de asemenea, cu o viteză uimitoare de aproximativ 690.000 km/h (430.000 mph), suficient de rapidă pentru a călători de la Washington, capitala SUA, până la Tokyo în mai puțin de un minut.

Niciun obiect creat de om nu a ajuns vreodată atât de aproape de o stea, așa că Parker va transmite cu adevărat date dintr-un teritoriu neexplorat. Suntem entuziasmați să primim vești de la sondă atunci când va reveni pe lângă Soare, a spus Nick Pinkine, managerul operațiunilor misiunii de la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins (APL) din Laurel, Maryland.

Prin aventurarea în aceste condiții extreme, sonda Parker ajută oamenii de știință să abordeze unele dintre cele mai mari mistere ale Soarelui: cum se formează vântul solar, de ce coroana este mai fierbinte decât suprafața inferioară și cum se generează ejecțiile de masă coronală – nori uriași de plasmă care se propagă în spațiu.

Trecerea de pe 24 decembrie este prima dintre cele trei apropieri record, următoarele fiind programate pentru 22 martie 2025 și 19 iunie 2025, ambele fiind așteptate să aducă sonda la o distanță similar de apropiată de Soare.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă