Această apropiere extraordinară de Soare face parte din misiunea sondei de a studia atmosfera solară
Sonda spațială Parker, dezvoltată de NASA, atinge pe 24 decembrie, o distanță record față de Soare, trecând la doar 6,2 milioane de kilometri de suprafața stelei, informează AFP. Această apropiere extraordinară are loc în Ajunul Crăciunului și face parte din misiunea sondei de a studia atmosfera solară.
Lansată în august 2018 pentru o misiune de șapte ani, sonda Parker explorează misterele Soarelui, având ca obiectiv principal înțelegerea furtunilor solare, care pot afecta comunicațiile terestre. „Acesta este un exemplu al misiunilor îndrăznețe ale NASA, care realizează ceva ce nimeni nu a mai făcut până acum, pentru a răspunde la întrebări vechi despre Universul nostru”, a declarat Arik Posner, cercetător în cadrul programului Parker Solar Probe.
În timpul acestui periheliu (termen ce descrie punctul cel mai apropiat al orbitei), sonda Parker va călători cu o viteză amețitoare de aproximativ 690.000 km/h, suficient pentru a parcurge distanța dintre Washington și Tokyo, în mai puțin de un minut. În acest timp, scutul termic al sondei va suporta temperaturi extreme de până la 930 de grade Celsius, protejând instrumentele interne, care vor rămâne la o temperatură constantă de 29 de grade Celsius.
Explorarea coroanei solare
Misiunea Parker include cercetarea coroanei solare, stratul exterior al atmosferei solare, care este de 200 de ori mai fierbinte decât suprafața Soarelui. În 2019, datele transmise de sondă au dezvăluit natura haotică a atmosferei solare. Deși echipa de cercetare va pierde contactul direct cu sonda în timpul apropierii, un semnal de confirmare este așteptat în cursul zilei de vineri, marcând succesul misiunii, scrie Agerpres.
Survoluri viitoare
Aceasta este prima dintre cele trei apropieri record planificate. Următoarele două vor avea loc pe 22 martie 2025 și 19 iunie 2025, când sonda Parker va ajunge din nou la o distanță similară față de Soare, continuând să aducă răspunsuri la marile întrebări despre steaua noastră.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube