Guvernul bulgar a anunţat miercuri suspendarea funcţionării punctelor de trecere a frontierei la graniţele cu România şi Grecia, în urma intrării depline a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie, precum şi adoptarea unei decizii de introducere a controalelor temporare la graniţa cu România, în baza declaraţiei cvadripartite semnate în noiembrie de Austria, România, Bulgaria şi de preşedinţia ungară a Consiliului UE, care prevede menţinerea unor controale la frontierele terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria pentru cel puţin şase luni, relatează agenţia BTA.
Conform acestei declaraţii, semnate la Budapesta pe 22 noiembrie, pentru prevenirea unor potenţiale ameninţări de securitate ce decurg din schimbarea tiparelor migratorii, care ar putea surveni ca o consecinţă imediată a eliminării controalelor la frontierele terestre, controale la frontierele terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria vor fi introduse de la 1 ianuarie 2025 pentru o perioadă de cel puţin şase luni, prin aplicarea Art. 25a (4) şi (5) din Codul Frontierelor Schengen. Acestea nu vor mai fi însă controale sistematice.
România şi Bulgaria au intrat în aprilie în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, dar Austria s-a opus în continuare prin veto admiterii depline a celor două ţări în spaţiul european de liberă circulaţie, acuzându-le că nu combat suficient migraţia ilegală. Între timp, constatând progrese la acest capitol, Austria şi-a ridicat obiecţiile faţă de admiterea deplină a României şi Bulgariei în Schengen, decizie oficializată pe 12 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Țările de Jos au aprobat aderarea completă a României și a Bulgariei la spațiul Schengen
Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens, relatează site-ul de ştiri al televiziunii publice bulgare, potrivit Antena 1 Observaror.
Parlamentul olandez a aprobat aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Asta deși parlamentarii partidului extremist aflat la putere au încercat să blocheze demersul, susțin surse politice. Cererea de aderare urmează să fie aprobată și de miniștrii de interne din țările UE.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!