Universitatea constanteana „Ovidius” a sarbatorit ieri, intr-un cadru festiv, implinirea a 45 de ani de la infiintare. Actiunile s-au desfasurat in paralel cu un alt eveniment important, Conferinta Nationala a Rectorilor. Printre invitatii de seama care au asistat la cele doua evenimente s-au numarat prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, actualmente presedintele Colegiului National al Rectorilor (CNR), viceprimarul Constantei, Nicolae Nemirschi, prefectul Danut Culetu, rectori din universitatile din tara, fosti profesori ai Universitatii „Ovidius”, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii si ai Inspectoratului Scolar Judetean Constanta. „Treptat, in judetul nostru s-a format o institutie de invatamant superior cu profil universitar, a carei existenta se impunea. S-a dus o adevarata "lupta" pentru infiintarea unei universitati propriu-zise si iata ca o avem! Speram sa ajungem ca peste cinci ani sa aniversam o jumatate de secol de existenta”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Bavaru, prorectorul universitatii intre 1972 si 1973, decanul Facultatii de Biologie intre 1990 si 1996 si apoi rector in perioada 1996-2004. Acesta a mai precizat ca le doreste tinerilor profesori „sa faca o universitate emblematica pentru Constanta si sa onoreze acest oras”. Intr-un mediu concurential dinamic, Universitatea „Ovidius” se distinge prin diversitatea facultatilor care ofera un numar impresionant de specializari. In mesajul trimis institutiei de invatamant, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a urat mult succes in proiectele de viitor si a felicitat cadrele didactice pentru rezultatele deosebite obtinute de-a lungul celor 45 de ani.
La inceput a fost institutul pedagogic
In anul 1961, printr-un ordin emis de Ministerul Educatiei si Invatamantului, se infiinta Institutul Pedagogic de trei ani, cu facultatile de Filologie, Matematica, Fizica si Chimie. Incepand cu anul universitar 1971-1972 se deschide o noua facultate, cea de Educatie fizica, iar din 1974-1975 sectia de filologie devine sectie de rusa-engleza, cu durata de patru ani, deci profil universitar.
Prin Decretul Consiliului de Stat nr. 213/1984, Institutul de invatamant superior din Constanta devine Institutul de Subingineri o data cu lichidarea sectiilor de profil universitar-pedagogic. In 1990, acest institut se transforma in Universitatea „Ovidius” din Constanta, cu statut independent, in subordinea Ministerului Invatamantului.