Depresia poate fi combătută cu o creștere modestă a pașilor făcuți zilnici, arată un nou studiu.
Un studiu recent sugerează că o creștere modestă a pașilor zilnici poate reduce semnificativ riscul de depresie, potrivit CNN.
Conform cercetării publicate în JAMA Network Open, un număr mai mare de pași zilnici este asociat cu o reducere a simptomelor depresive.
Studiul a fost realizat printr-o meta-analiză, care a revizuit 33 de studii ce implicau peste 96.000 de adulți.
Dr. Bruno Bizzozero-Peroni, autorul principal al studiului, afirmă că acest rezultat subliniază importanța încurajării activității fizice ca metodă de prevenire a depresiei.
CITEȘTE ȘI – Depresia: Cauze, Simptome și Tratament eficient
Dacă mergi mai mult, depresia poate dispărea
În mod surprinzător, numărul de pași necesari pentru a observa îmbunătățiri ale sănătății mintale este mult mai mic decât se credea anterior.
De exemplu, chiar și 7.000 de pași zilnici pot duce la o sănătate mintală mai bună, iar o creștere de doar 1.000 de pași pe zi poate reduce riscul de depresie cu până la 9%.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că studiile incluse în meta-analiză erau majoritar observaționale și se concentra pe populația generală, nu pe persoanele cu depresie clinică, ceea ce înseamnă că nu se poate afirma cu certitudine că pașii reduc depresia sau dacă persoanele cu depresie doar se mișcă mai puțin.
De asemenea, este important de menționat că activitatea fizică nu se limitează doar la numărul de pași. Dr. Karmel Choi, psiholog clinic, subliniază că alte tipuri de mișcare, precum yoga, pot avea un impact similar asupra sănătății mentale, chiar dacă nu sunt măsurate prin pași.
În prezent, recomandările de activitate fizică se bazează pe timpul dedicat exercițiilor, de exemplu, 150 de minute pe săptămână de activitate moderată până la intensă.
Choi sugerează să alegem metricii care ne motivează cel mai mult, fie că este vorba de numărul de pași sau de orele de exercițiu.
În ceea ce privește motivația de a face mișcare, mulți oameni se confruntă cu dificultăți, iar depresia poate face acest lucru și mai greu. Dr. Michael Noetel sugerează că în loc să stabilim doar obiective de activitate, ar trebui să căutăm sprijin și responsabilitate.
Acest lucru poate fi realizat prin aderarea la un grup de fitness, colaborarea cu un antrenor sau prin implicarea unui prieten sau a unui membru al familiei într-o activitate fizică. Crearea unui mediu plăcut și accesibil pentru exercițiu este esențială pentru a menține un regim constant.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!