Un nou sondaj de opinie publică, cu 9.278 de respondenți din 6 țări, publicat astăzi de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), relevă că cetățenii britanici sunt reticenți să urmeze liderii Americii în cazul unui al doilea mandat al lui Trump, în probleme ce variază de la China la Ucraina, și o majoritate (55%) favorizează o relație „mai apropiată” cu Uniunea Europeană pentru perioada următoare.
Sondajul, realizat de YouGov și Datapraxis, arată că multe dintre diviziunile din era Brexit din Marea Britanie s-au atenuat, iar atât cei care au votat pentru „Leave”, cât și cei care au votat pentru „Remain” sunt acum dispuși să accepte libera circulație în schimbul unei relații economice mai puternice cu UE. Rezultatele sugerează, de asemenea, că ideea unui program de mobilitate pentru tineret între Regatul Unit și UE are un sprijin larg.
În rândul europenilor, există deschidere pentru a acorda Marii Britanii „acces special” la piața unică a UE și la programele de cercetare ale blocului, în schimbul unei cooperări mai profunde în domeniul securității.
Mark Leonard, cofondator al ECFR și expert în politică externă, susține că Regatul Unit și UE ar trebui să acționeze „rapid” și „decisiv” pentru a reseta relațiile. El argumentează că concentrarea pe domenii de interes comun, cum ar fi securitatea, siguranța și stabilitatea economică, va fi esențială și sfătuiește ambele puteri să „acționeze masiv și rapid” în abordarea vulnerabilităților cu care se confruntă.
Pe fondul incertitudinii globale crescute și al iminentei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă, majoritatea britanicilor – inclusiv o pluralitate de votanți pentru „Leave” – susțin ideea de a forja legături mai strânse cu UE, chiar dacă acest lucru implică renunțarea la liniile roșii anterioare pe subiecte precum libera circulație, alinierea reglementărilor și accesul pe piața unică. Întrebați cu cine ar trebui să prioritizeze guvernul britanic relațiile, răspunsul a fost clar: britanicii favorizează Europa (50%) în locul SUA (17%). Iar sentimentul este reciproc: cei mai mulți europeni din toate țările sondate – inclusiv 54% în Polonia și 53% în Germania – ar fi dispuși să ofere Marii Britanii acces special la piața unică în schimbul unei cooperări mai strânse în domeniul securității.
Aceste constatări sunt prezentate într-un nou raport bazat pe sondaje, „Politica resetării: Trump, Putin și schimbările opiniei publice UE-Regatul Unit”, publicat astăzi de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR). Studiul, care a sondat peste 9.000 de respondenți, a fost comandat prin intermediul YouGov și Datapraxis după alegerile din SUA din noiembrie, în șase țări europene (Franța, Germania, Regatul Unit, Italia, Polonia și Spania). A constatat că aproximativ jumătate dintre britanici consideră că o implicare mai mare cu UE este cea mai bună modalitate de a stimula economia Regatului Unit (50%), de a consolida securitatea sa (53%), de a gestiona eficient migrația (58%), de a combate schimbările climatice (48%), de a permite Ucrainei să reziste Rusiei (48%) și de a rezista SUA (46%) și Chinei (49%).
De asemenea, sondajul a arătat că 68% dintre respondenții din Marea Britanie văd un beneficiu în reintroducerea liberei circulații peste Canalul Mânecii în schimbul accesului pe piața unică europeană. Dorința de cooperare și disponibilitatea de a renunța la liniile roșii anterioare sunt, de asemenea, reciprocate în Europa. De exemplu, majoritatea alegătorilor din Polonia (54%) și Germania (53%) – și o opinie predominantă în Spania (43%), Italia (42%) și Franța (41%) – sunt de acord că UE ar trebui să acorde Marii Britanii acces special la anumite părți ale pieței unice europene pentru a asigura o relație mai strânsă bazată pe securitate.
Constatări cheie din cel mai recent sondaj ECFR realizat în mai multe țări includ:
- Ambele părți doresc legături mai strânse. În Marea Britanie, o majoritate de 55% consideră că relațiile cu UE ar trebui să devină mai apropiate, comparativ cu doar 10% care preferă o relație mai distantă. Și în întreaga UE, pluralități din fiecare țară sondată sunt de acord. 45% dintre germani doresc ca relația să devină mai apropiată (comparativ cu 9% care doresc să fie mai distantă), iar modele similare pot fi găsite în Polonia (44% față de 5%), Spania (41% față de 11%) și Italia (40% față de 11%). Sprijinul european este cel mai slab în Franța, dar chiar și acolo, 34% ar prefera o relație mai apropiată comparativ cu doar 11% care ar prefera o relație mai distantă.
Europenii văd beneficii în mai multe domenii. Pluralități în toate cele cinci țări din UE consideră că o cooperare mai mare UE-Regatul Unit este cea mai bună modalitate de a stimula economia europeană (cu 38% dintre respondenți exprimând această opinie în Spania, 33% în Italia, 32% în Germania și Polonia și 26% în Franța), de a consolida securitatea europeană (42% în Germania, 41% în Spania, 39% în Italia și Polonia și 32% în Franța) și de a gestiona eficient migrația (36% în Franța, 33% în Italia, 31% în Spania și Polonia și 29% în Germania). În plus, mulți din blocul european, inclusiv 50% dintre cei chestionați în Polonia și 45% dintre respondenții din Germania și Spania, consideră că Brexit-ul a fost dăunător pentru Uniunea Europeană.
Întrebați cu cine ar trebui să prioritizeze guvernul britanic relațiile, 50% aleg Europa și doar 17% SUA. Întrebați care relație este cea mai importantă pentru asigurarea locurilor de muncă pentru britanici, o pluralitate de foști votanți „Leave” (32%) privesc spre Europa, comparativ cu doar 13% către SUA.
În era Trump, cetățenii britanici sunt reticenți să urmeze conducerea lui Trump – în chestiuni variind de la China la Ucraina – iar cetățenii britanici privesc mai mult spre Europa decât spre America nu doar pentru viitorul lor economic și gestionarea migrației, ci chiar și pentru securitate. Dacă Trump ar încerca să forțeze Ucraina să accepte concesii majore față de Rusia, 53% dintre britanici cred că guvernul lor nu ar trebui să urmeze poziția SUA, în timp ce doar 13% cred că ar trebui. Același lucru este valabil și pentru China, unde 43% dintre britanici consideră că Europa ar trebui să își formeze politica față de China independent de SUA, chiar dacă acest lucru ar duce la tensiuni cu Washingtonul; în timp ce doar 19% cred că Regatul Unit ar trebui să sprijine ferm SUA.
Citește și: Nou sondaj ECFR: Românii sunt deschiși ideii aderării Ucrainei la UE, în ciuda riscurilor de securitate
Europenii sunt, de asemenea, uniți în a rezista unui lider automat al SUA. Dacă președintele Trump ar împinge Ucraina să facă concesii semnificative către Rusia, pluralități din majoritatea țărilor europene sondate (39% în Spania și Germania, 38% în Polonia, 37% în Franța) cred că guvernul lor ar trebui să se opună poziției SUA. Italienii sunt excepția, fiind împărțiți în mod egal, 29% sprijinind sau opunându-se poziției SUA.
Cei mai mulți cetățeni europeni cred că un nou parteneriat de securitate este atât de valoros pentru UE, încât instituțiile ar trebui să fie dispuse să ofere un acces economic mai bun. O opinie predominantă în fiecare dintre țările europene sondate este că UE ar trebui să acorde Regatului Unit acces special la anumite părți ale pieței unice europene în schimbul unei relații mai strânse bazate pe securitate. În Germania și Polonia, majorități clare (de 53% și 54%, respectiv) susțin această poziție, comparativ cu 25% și 19% care se opun. Chiar și în Franța, mai sceptică, 41% susțin acordarea unui acces mai mare pe piață Regatului Unit, comparativ cu doar 29% care se opun.
Multe dintre diviziunile din era Brexit din Marea Britanie s-au diminuat, iar puțini suspectează că Starmer ar dori să revină în UE. Doar 19% din Regatul Unit cred că guvernul dorește ca țara să se alăture din nou UE, în timp ce majoritatea (44%) cred că guvernul urmărește pur și simplu o cooperare mai strânsă.
Aproape șapte din 10 persoane din Regatul Unit (inclusiv o majoritate de 55% dintre foștii votanți „Leave”) ar sprijini un program de mobilitate pentru tineret care ar permite până la 200.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani din Regatul Unit și UE să călătorească, să studieze, să trăiască și să lucreze liber în țările celuilalt timp de până la patru ani.
Cetățenii sunt mai puțin preocupați de liniile roșii ale guvernului laburist decât este guvernul însuși. Întrebați despre compromisurile care ar putea fi necesare pentru ca Regatul Unit să recâștige accesul special pe piața europeană, o mare majoritate afirmă că ar accepta deschiderea reciprocă a granițelor, pentru ca cetățenii UE și Regatului Unit să călătorească, să trăiască și să lucreze liber (68% acceptă / 18% se opun). Acest ultim compromis ar fi acceptabil chiar și pentru o majoritate (54%) dintre votanții pentru „Leave”, două treimi (68%) dintre alegătorii Hero și o majoritate (59%) dintre votanții din Red Wall. Acest lucru este remarcabil, având în vedere că libertatea de mișcare a fost o problemă extrem de sensibilă în politica britanică.
Comentând asupra constatărilor, cofondatorul și directorul ECFR, Mark Leonard, a declarat:
Alegerea lui Donald Trump și invazia pe scară largă a Ucrainei de către Putin au lovit politica britanică și europeană ca două lovituri de ciocan. Diviziunile din era Brexit s-au estompat, iar atât cetățenii europeni, cât și cei britanici își dau seama că au nevoie unii de alții pentru a deveni mai siguri. Guvernele trebuie acum să ajungă din urmă opinia publică și să ofere o resetare ambițioasă.
METODOLOGIA SONDAJULUI
Acest raport se bazează pe un sondaj de opinie publică realizat în noiembrie 2024 în 6 țări (Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania și Regatul Unit). Numărul total de respondenți a fost de 9.278. Sondajul a fost realizat online de către Datapraxis și YouGov în Franța (11-24 noiembrie, 2.008 respondenți), Germania (11-20 noiembrie, 2.026 respondenți), Italia (11-20 noiembrie, 1.512 respondenți), Polonia (11-24 noiembrie, 1.018 respondenți), Spania (11-19 noiembrie, 1.010 respondenți) și Regatul Unit (11-18 noiembrie, 2.125 respondenți). În toate aceste țări, eșantionul a fost reprezentativ la nivel național pentru demografii de bază și voturile anterioare.
DESPRE ECFR
Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) este un think-tank pan-european premiat. Lansat în octombrie 2007, obiectivul său este de a desfășura cercetări și de a promova dezbateri informate în Europa privind dezvoltarea unei politici externe europene coerente și eficiente, bazate pe valori. ECFR este o organizație caritabilă independentă, finanțată dintr-o varietate de surse. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați: www.ecfr.eu/about/.