4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSocialEvenimentMugur Isărescu despre digitalizare: Traversăm o perioadă foarte diferită de ceea ce...

Mugur Isărescu despre digitalizare: Traversăm o perioadă foarte diferită de ceea ce am trăit până acum

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit despre schimbările aduse de digitalizare domeniului economic şi de noile provocări ale specialiştilor din domeniul financiar, cu ocazia aniversării a 33 de ani de la înfiinţarea Institutului Bancar.

„În prezent, traversăm o perioadă foarte diferită de ceea ce am trăit până acum. Digitalizarea şi apariţia inteligenţei artificiale ne aşează în faţă provocări necunoscute până acum 5-10 ani. Ce am trăit noi ca generaţii de bancheri cu 15-25 de ani de experienţă în spate, aproape că nu se mai poate folosi dacă nu avem măcar câteva abilităţi pe parte de digitalizare dobândite între timp”, a afirmat acesta.

Pregătirea angajaților pentru a rămâne competitivi trebuie să fie continuă

Isărescu spune că pregătirea angajaţilor din domeniul bancar trebuie să fie un efort continuu, pentru a putea rămâne competitivi într-o lume în continuă schimbare.

„Eforturile comunităţii bancare trebuie să urmărească pregătirea profesională continuă a resursei umane din bănci. O resursă umană care deţine cunoştinţe şi competenţe profesionale avansate şi solide contribuie la menţinerea unei poziţii prudenţiale solide a băncilor şi, implicit, la asigurarea stabilităţii financiare”, a explicat guvernatorul BNR.

Acesta face un apel către bănci pentru a deveni mai flexibile în abordarea provocărilor viitoare, altfel nu vor putea rezista crizelor.

„Mai ales în actualele reaşezări geostrategice din lume, proces care este aşteptat să fie de durată, băncile vor trebui să îşi consolideze potenţialul de organizaţii flexibile, capabile să îşi adapteze din mers businessul la multiple provocări: crize naţionale, transnaţionale, stări de conflict, război hibrid etc”, conchide acesta.

Guvernatorul BNR: În fața inflației, oamenii se așteaptă la salarii mai mari

Mugur Isărescu a vorbit și despre transformări digitale, precizând că nu vede cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil al termenului

Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a susţinut marţi, la sediul BNR, prelegerea cu tema „Challenges of the Modern Central Banks”, eveniment la care guvernatorul Mugur Isărescu a avut cuvântul de deschidere, scrie Agerpres.

Mugur Isărescu a reafirmat încrederea că „economiile, inclusiv România, urmăresc să asigure robusteţea creşterii economice şi sustenabilitatea acesteia pe termen lung. Recentul episod de rată ridicată a inflaţiei, a determinat băncile centrale să răspundă printr-un ciclu de înăsprire a politicii monetare, după o perioadă prelungită de dobânzi scăzute şi chiar negative, înainte de 2020″.

Guvernatorul BNR a menţionat că politicile fiscale relaxate, au reflectat dezechilibre tot mai mari în poziţiile fiscale şi externe.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

5 tipuri de lenjerii de pat care îți vor înfrumuseța dormitorul

Un dormitor confortabil și estetic depinde de alegerea corectă a detaliilor, iar lenjeriile de pat joacă un rol esențial în crearea unei atmosfere plăcute....

USR îi transmite lui Klaus Iohannis că mandatul său s-a încheiat. „Nu mai are legitimitatea de a rămâne în funcție”

USR a transmis, duminică, președintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că mandatul său s-a încheiat pe 21 decembrie. Elena Lasconi, liderul...
00:04:37

VIDEO 35 de ani de la Revoluție

Anul 2024 marchează trei decenii și jumătate de la Revoluția Română din decembrie 1989, un eveniment care a schimbat radical destinul și direcția țării....
Ultima oră
Pe aceeași temă