Bashar al-Assad, liderul autoritar care a condus Siria timp de aproape un sfert de secol, a părăsit duminică țara, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).
Susținut de Rusia și Iran, Bashar al-Assad a menținut Siria într-un climat de teroare, reprimând brutal o rebeliune ce a degenerat într-un război civil devastator, soldat cu moartea a peste 500.000 de oameni.
Ajuns la putere în 2000, la doar 34 de ani, după moartea tatălui său, Hafez al-Assad, Bashar a moștenit un regim opresiv care sufoca orice formă de disidență.
Deși inițial a fost văzut ca un posibil reformator, Assad și-a consolidat rapid controlul, ordonând arestări și înăbușind orice încercare de liberalizare.
Primăvara Arabă din 2011 a fost punctul de cotitură pentru regimul său.
Protestele pașnice pro-democrație din Siria au fost reprimate violent, transformându-se într-un război civil care a implicat forțe jihadiste, inclusiv Statul Islamic.
Sub aparența unui lider calm și rezervat, Assad s-a arătat dispus să recurgă la orice mijloace pentru a-și menține puterea.
Pe durata conflictului, liderul sirian a supraviețuit datorită sprijinului masiv al aliaților săi, Rusia și Iran, reușind să recucerească o mare parte din teritoriul pierdut.
Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, rebelii au lansat o ofensivă fulgerătoare, cucerind zone-cheie, inclusiv Damasc.
Abandonat de sprijinul său internațional, Assad a fugit din țară.
Un simbol al prăbușirii regimului a fost eliberarea închisorii Sadnaya, locul în care mii de opozanți ai regimului au fost torturați și executați.
Plecarea lui Bashar al-Assad marchează un final dramatic pentru unul dintre cele mai brutale regimuri ale secolului XXI.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!