Managerii din industrie indică o cerere slabă, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, ca fiind principalul factor al scăderii
Datele raportate de BCR și analizate de S&P Global arată că producția și comenzile noi au continuat să se reducă într-un ritm mai rapid, decât în octombrie. Indicele Managerilor de Achiziții (PMI) pentru industria prelucrătoare a scăzut ușor, cu 0,1 puncte, la 48, semnalând o contracție a sectorului, pentru a cincea lună consecutiv.
Managerii din industrie indică o cerere slabă, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, ca fiind principalul factor al scăderii. Exporturile rămân o provocare, pe fondul declinului industriei europene, în special a celei germane, al cărei PMI se află, de asemenea, sub pragul de creștere, scrie profit.ro.
Economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu afirmă că „Cererea externă rămâne crucială pentru orice redresare semnificativă a sectorului manufacturier din România.”
Companiile din sector au continuat să facă disponibilizări, în timp ce stocurile de produse finite și volumul comenzilor nefinalizate reflectă o cerere slabă. Sectorul industrial contribuie cu aproximativ 20% la PIB-ul României, dar a avut o contribuție negativă la creșterea economică în ultimii ani. În trimestrul al doilea din 2024, industria a avut un aport de -0,1% la creșterea PIB-ului, iar anul trecut, această contribuție a fost de -0,5%.