4.9 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSocialEducațieLa 22 de universităţi din România au existat cazuri de hărţuire sexuală...

La 22 de universităţi din România au existat cazuri de hărţuire sexuală în ultimii ani

Persoanele hărţuite au fost, în special, femei şi proveneau din rândul studentelor, dar şi al personalului didactic

Ministerul Educaţiei a informat, luni, că reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar (CEMU) au solicitat universităţilor din România să transmită date concrete, privind cazurile de hărţuire sexuală la nivel de universităţi, scrie news.ro.

”Din 76 de universităţi (52 de stat şi 24 private) care au trimis note explicative, la 22 de universităţi au existat cazuri de hărţuire sexuală. Din cele 22 de universităţi care au avut cazuri, toate acestea au avut loc după apariţia Legii 1/2011. Răspunsurile au avut în vedere doar situaţia de după apariţia Legii 1/2011 (sau chiar perioade mai recente), deci toate cazurile semnalate de cele 22 de universităţi au avut loc după data apariţiei acestei legi. Victimele au fost cu preponderenţă de genul feminin, provenind atât din rândul studentelor, cât şi din personalul didactic”, au anunţat reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a înregistrat un caz notabil de hărțuire sexuală, desfășurat pe parcursul a mai mult de două decenii (1991–2015). Cadrul didactic acuzat a fost cercetat penal, însă, din cauza suspendării contractului de muncă, în urma arestării preventive, Comisia de etică nu a aplicat nicio sancțiune. Contractul a încetat prin demisie, iar universitatea nu mai are relații cu acesta. Instituția de învățământ a precizat că, în lipsa unor sesizări formale privind hărțuirea sexuală, nu a intervenit direct.

La Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi s-au înregistrat patru cazuri. În trei dintre cazuri a fost semnalat comportamentul unui cursant şi plângerile au fost făcute de trei cadre didactice (perioada 2020-2021). În cel de-al patrulea caz, un grup de studenţi a semnalat comportamentul inadecvat al unui cadru didactic (în anul 2022).

Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a semnalat şapte cazuri de hărţuire sexuală. Aceste sesizări au fost soluţionate prin aplicarea următoarelor sancţiuni: interdicţia de a ocupa funcţii de conducere şi excluderea din comisii de evaluare (o sesizare din 2021), un avertisment scris (o sesizare din 2022), reducerea salariului şi interdicţia de avansare (o sesizare din 2022)”, a menţionat CEMU, prelua de sursa citată.

Aceste cazuri fac parte dintr-un raport amplu, solicitat de Ministerul Educației, privind cazuri similare în alte instituții de învățământ superior. Conform Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), în ultimele două decenii au fost raportate cazuri în multiple universități din România, fiecare gestionând plângerile în mod diferit, de la sancțiuni disciplinare (exmatriculări, avertismente scrise, reduceri salariale) până la intervenții insuficiente, cauzate de lipsa probelor sau retragerea plângerilor.

Reglementările recente aduse prin Legea Învățământului Superior nr. 199/2023 au clarificat actele de hărțuire sexuală și violență psihologică, instituind măsuri preventive și standarde pentru gestionarea cazurilor în cadrul universităților.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Universitatea de Vest din Timișoara, distinsă cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor

Au mai fost acordate Ordine Naționale și de Merit mai multor instituții și personalități prestigioase ale vieții publice din România Cu ocazia Zilei Naționale a...

Moș Nicolae, unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale iernii

Moș Nicolae este unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale iernii, care aduce cu el nu doar daruri materiale, ci și o atmosferă de...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă