6.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPerspectiva economică pentru România în 2025: creștere moderată și riscuri semnificative

Perspectiva economică pentru România în 2025: creștere moderată și riscuri semnificative

Analiștii financiari din cadrul Asociației CFA România și-au redus din nou prognoza privind creșterea economică a țării, notează Ziarul Financiar.

Potrivit celui mai recent sondaj, economia României este așteptată să înregistreze o creștere reală de doar 1,6% în 2024, urmând să decelereze și mai mult în 2025, cu o rată de 1,4%. În plus, există opinii care preconizează intrarea în recesiune.

„Principalele riscuri anticipate de respondenţi pentru 2025 sunt atât economice – majorarea taxelor şi recesiune, cât şi non-economice, în această categorie intrând dezinformarea şi conflictele armate. Economia performa în acest an sub potențial, iar anul viitor va continua să decelereze”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, conform ZF.

Indicatorii macroeconomici în evoluție

În ciuda perspectivelor economice modeste, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației a crescut în octombrie cu 4,8 puncte, ajungând la 44,9 puncte. Această evoluție pozitivă a fost determinată de îmbunătățirea componentei de anticipație, care a crescut cu 7,3 puncte, în timp ce condițiile curente s-au menținut constante.

  • Curs valutar: În următoarele 12 luni, leul este estimat să se deprecieze la un nivel mediu de 5,0964 lei/euro, iar pentru următoarele 6 luni se așteaptă un curs de 5,0627 lei/euro.
  • Inflație: Rata anticipată a inflației s-a redus ușor, atingând o medie de 4,72%. Aproximativ 33% dintre analiști preconizează o reducere a inflației în următoarele 12 luni, iar 39% prognozează stabilitatea acesteia.
  • Deficit bugetar: Deficitul pentru 2024 este estimat la 7,8% din PIB, urmând să se reducă la 6,5% în 2025.

Sectorul financiar și imobiliar

  • Indicele ROBOR la 3 luni: Acesta este prognozat să atingă 5,40% în următoarele 12 luni, reflectând posibile presiuni asupra dobânzilor variabile la credite.
  • Piața imobiliară: Aproximativ 44% dintre participanți se așteaptă la o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, în timp ce 33% preconizează stagnarea. Mai mult, 72% dintre analiști consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate.

Analiștii CFA estimează că datoria publică a României, exprimată ca procent din PIB, va ajunge la 57% în următoarele 12 luni, evidențiind presiunile asupra stabilității financiare.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Liga Campionilor: Liverpool-Real Madrid 2-0/Juventus-Aston Villa 0-0

Liverpool, care domină prima parte a sezonului în Premier League, a învins-o pe Real Madrid, deţinătoarea trofeului, cu scorul de 2-0, miercuri seara, pe...

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...

Desemnarea Poștei Române ca furnizor de serviciu universal: o etapă critică pentru serviciile poștale din România

Adoptarea în regim de urgență a acestui proiect, este justificată de necesitatea asigurării continuității serviciilor după 31 decembrie 2024, când expiră mandatul actual al...
Ultima oră
Pe aceeași temă