Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale este o „chestiune foarte sensibilă”.
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, consideră că joi Curtea Constituţională are o misiune grea atunci când trebuie să decidă dacă se va anula sau nu primul tur al alegerilor prezidenţiale, pentru că acesta este un subiect extrem de sensibil.
„Cred că în momente foarte sensibile, cum sunt cele electorale, în care tensiunile sunt destul de mari, astfel de decizii trebuie analizate cât se poate de responsabil, cât se poate de clar şi, dacă într-adevăr sunt dovezi fără echivoc că unii dintre candidaţi au încălcat legea, că s-a intervenit în susţinerea unora sau altora în forme care periclitează funcţionarea normală a democraţiei, atunci, pe baza unor chestiuni, fără echivoc, subliniez, pot fi luate anumite decizii”, a spus Ilie Bolojan.
Nu există o explicație foarte clară cum a reușit Călin Georgescu să ajungă pe primul loc
Multe lucruri sunt în continuare controvesate în legătură cu modul în care a reuşit candidatul independent Călin Georgescu să se poziţioneze pe primul loc şi să ajungă în turul doi, a afirmat noul lider al PNL în cadrul unei emisiuni la Antena 3.
„Într-adevăr, sunt nişte lucruri care nu au o explicaţie cât se poate de clară. Este greu să ai campanii importante în online, indiferent de vehiculul pe care îl foloseşti, fără să ai şi bugete de campanie. Toţi cei care facem campanie, ştim că în această perioadă, orice fel de multiplicare de mesaj, orice fel de targhetare, de a direcţiona un mesaj către un grup de auditori, înseamnă nişte bugete de campanie pentru că altfel este imposibil să faci această chestiune”, a explicat Ilie Bolojan.
După ce Autoritatea Electorală Permanentă a confirmat faptul că în ceea ce îl priveşte pe Călin Georgescu, acesta a declarat că a avut zero cheltuieli de campanie electorală, nimeni nu poate înţelege um este posibil un asemenea lucru.
„Sigur, cu cât ai mai mulţi voluntari, cu cât ai mai mulţi susţinători, cu atât anumite lucruri pot fi făcute mai ieftin, dar este imposibil să ai campanii care expandează, fără să ai nişte bugete. Într-adevăr, aşa cum s-a văzut, toate partidele au campanii, mai bune sau mai proaste, dar este evident că pe un anumit vehicul de online a explodat practic o campanie pe ultima sută de metri şi nu s-ar fi putut face această chestiune fără să fie nişte bugete. Sigur, poţi să ai nişte consultanţi mai buni, poţ să ai nite echipe tehnice mai bune, dar asta e o chestiune care greu poate fi explicată”, consideră liderul PNL.
În ceea ce priveşte anularea votului din 24 noiembrie, Ilie Bolojan a amintit de reacţiile negative care au apărut după ce Curtea Constituţională i-a interzis Dianei Şoşoacă să candideze la preşedinţie
„În momentul în care iei anumite decizii în perioade sensibile este bine să cumpăneşti lucrurile în aşa fel încât să nu transformi o problemă, să spunem complicată, într-una şi mai complicată. A fost decizia privind anularea candidaturii doamnei Şoşoacă. Era probabil o supapă de vot împotrivă, pentru că acest vot cumulat pe care l-am văzut este în mod evident un vot care în afară de campanii de divizare, de ostilizare, vine pe o stare de nemulţumire faţă de lumea politică. Nu putem fugi de această chestiune. Şi atunci din partea celor care pretindem că ne interesează stabilitatea în această ţară, trebuie să fim conştienţi că acest semnal pe care l-am primit puternic trebuie să fie urmat de nişte replici şi am încercat în aceste câteva zile de când sunt preşedintele PNL să dau o replică şi să arăt că PNL a înţeles despre ce este vorba şi că facem tot ce trebuie ca să recâştigăm încrederea oamenilor”, a adăugat Ilie Bolojan.
Întrebat dacă din partea PNL ar candida tot Nicolae Ciucă, în eventualitatea în care Curtea Constituţională va decide să anuleze primul tur al alegerilor prezidenţiale, sau PNL ar decisde să susţină un alt candidat, Ilie Bolojan a evitat să dea un răspuns clar, dar a precizat că ar fi o greşeală ca partidele să candideze din nou separat.
„Am spus că, dacă se va întâmpla, vom gândi, vom vedea ce-i de făcut. Așa cum am încurajat un dialog între candidați pentru că oricine avea cont de Facebook vedea acea furie. Am crezut că se va duce în cealaltă parte, dar acum știm care sunt datele și cred că comportamentele raționale trebuie să primeze. Sunt convins că nu știu dacă toate partidele vor câștiga la fel de mult dar sigur nu vor pierde și cei care vor câștiga vor fi românii”, a evitat el un răspuns direct.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!