Planul fiscal pe șapte ani, avizat de Comisia Europeană estimează pentru 2024, un deficit bugetar de 7,9% din PIB
Datoria publică a statului român a crescut în luna septembrie cu 29,8 miliarde de lei, ajungând la un record de 916,76 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 54,4% din PIB, conform datelor Ministerului Finanțelor, analizate de Profit.ro . Este pentru prima dată când datoria publică depășește pragul de 900 miliarde de lei, această creștere fiind influențată în mod semnificativ de un împrumut extern record, de 5 miliarde de euro, contractat de Ministerul Finanțelor în septembrie.
În luna octombrie, Ministerul Finanțelor a efectuat o plată majoră de 2,5 miliarde de euro pentru datoria externă a statului, ceea ce ar putea contribui la o ușoară scădere a soldului datoriei publice, în perioada următoare. Cu toate acestea, tendința de creștere rapidă a datoriei publice din ultimii ani rămâne îngrijorătoare, fiind determinată, în principal, de deficitele bugetare ridicate.
Planul fiscal pe șapte ani, avizat de Comisia Europeană estimează pentru 2024, un deficit bugetar de 7,9% din PIB, însă execuția finală ar putea depăși acest nivel. Orice depășire a țintei asumate de deficit, ar duce la creșterea suplimentară a datoriei publice.
Conform estimărilor din planul fiscal, gradul de îndatorare raportat la PIB, ar putea ajunge la 62,6% în 2029, iar în 2031 să scadă ușor la 61,4%. De asemenea, valoarea absolută a datoriei publice este estimată să crească de la 923,2 miliarde de lei în 2024, la 1.749,1 miliarde de lei în 2031.
Această situație ridică semne de întrebare, cu privire la sustenabilitatea finanțelor publice ale României și la măsurile necesare pentru controlul deficitului bugetar. În lipsa unor reforme structurale și a unei gestionări mai riguroase a cheltuielilor publice, povara datoriei riscă să apese tot mai greu asupra economiei, sunt de părere analiștii.