Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul neguvernamental.
Într-o scrisoare deschisă adresată politicienilor, acestea cer includerea acestui angajament în programele electorale și protejarea facilităților fiscale esențiale pentru activitatea lor, notează ProTV.
Scrisoarea subliniază importanța sprijinului fiscal pentru derularea proiectelor care vizează cele mai vulnerabile categorii sociale. Potrivit reprezentanților ONG-urilor, aproximativ 750.000 de români susțin cauze prin donații SMS, demonstrând implicarea publicului în sprijinirea inițiativelor neguvernamentale.
Oana Gheorghiu, cofondator al asociației Dăruiește Viață, a declarat: „Cei mai vulnerabili oameni și copii din România, acolo unde statul român reușește foarte puțin să facă, ne temem pentru viitor. Avem nevoie să știm care este poziția partidelor politice privind legea sponsorizării, facilitatea fiscală de 20% și declarația 177”.
ONG-urile, piloni ai serviciilor sociale
Mădălina Marcu, reprezentantă a ARC, a evidențiat impactul organizațiilor asupra societății: „Organizațiile din România sunt cele care livrează 45% din serviciile sociale. Acționăm în sănătate, educație, comunități rurale, și servicii sociale. Suntem furnizori acreditați și facem munca acolo unde statul nu reușește”.
Mugurel Mărgărit, de la Fundația Prințesa Margareta a României, a menționat un proiect emoționant destinat seniorilor: „Telefonul Vârstnicului este un proiect în care am avut peste 100.000 de apeluri. Este extrem de emoționant să știi că seniorii apreciază pur și simplu faptul că le vorbim frumos”.
Reprezentanții ONG-urilor avertizează că eliminarea facilităților fiscale ar putea pune în pericol activitatea acestui sector vital pentru România și cer ca politicienii să își asume angajamente ferme în sprijinul acestuia.