16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAmbasade in flacari la Beirut si Damasc

Ambasade in flacari la Beirut si Damasc

Zeci de mii de musulmani din Orientul Mijlociu au continuat sa protesteze din ce in ce mai violent impotriva a ceea ce apreciaza ca a constituit o ofensa adusa convingerilor lor religioase – anume, publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed in mai multe ziare europene.
Sfarsitul saptamanii a adus si sfarsitul imunitatii diplomatice pentru numeroase ambasade. La Beirut, Damasc si in Fasia Gaza protestatarii au atacat, devastat si incendiat reprezentantele diplomatice ale Danemarcei, Norvegiei, Suediei si Germaniei.

Situatia a scapat de sub control

La Beirut, peste 20.000 de manifestanti s-au indreptat ieri spre consulatul Danemarcei, tara in care au fost publicate initial controversatele caricaturi. Armata libaneza a inter-venit cu gaze lacrimogene, tunuri de apa si focuri de avertisment, dar nu a putut impiedica incendierea consulatului. Manifestantii si-au continuat apoi drumul spre cartierul crestin Achrafieh, unde au fost atacate magazine si alte proprietati.
Tot ieri, au fost semnalate proteste in Afganistan, unde peste 3.000 de demonstranti au incendiat la Mihtarlam, oras aflat la est de Kabul, steaguri daneze. Primele reactii la scandalul caricaturilor s-au inregistrat si in Irak, unde Armata Islamica a cerut militantilor sa rapeasca danezi si sa-i „taie in tot atatea bucati cate numere de ziar care au publicat desenele exista”.
Sirul gravelor incidente a debutat sambata. La Damasc, demonstrantii sirieni au atacat ambasada Norvegiei si apoi cladirea ce adapostea ambasadele Danemarcei, Suediei si ale statului Chile. Imaginile corespondentilor TV internationali prezentau musulmani furiosi stergandu-si picioarele pe steagurile daneze inainte de a le incendia, respectiv multimea distrugand intreaga dotare a ambasadelor inainte de a le da foc. Fortele de ordine prezente in capitala Siriei nu au intervenit decat in momentul in care multimea a inceput sa se indrepte spre ambasadele SUA si Frantei. Agentiile de presa au relatat ca numerosi diplomati au reusit sa paraseasca practic in ultimul moment cladirile asediate.
In Fasia Gaza, sute de palestinieni – majoritar copii si adolescenti – au luat cu asalt institutul de cultura german, devalizandu-l. Si la Teheran au avut loc proteste. Aici, presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a anuntat reevaluarea sau ruperea contractelor economice pe care tara sa le are cu Danemarca si cu toate celelalte state in care au fost publicate caricaturile cu profetul Mohamed. In cursul zilei de ieri, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Teheran, Hamid Reza Asefi, a mai anuntat ca Iranul isi retrage ambasadorul de la Copenhaga, in semn de protest fata de insultele aduse Profetului, acuzand in final statele europene de a fi elaborat un intreg complot impotriva islamului.

Proteste fata de violente, intelegere fata de resentimente

Ca urmare a violentelor din capitala siriana, desfasurate practic sub ochii politiei, guvernele danez si norvegian au criticat dur atitudinea autoritatilor de la Damasc, anume de a fi „canalizat” constient furia protestatarilor. Ministerele de Externe de la Copenhaga si Oslo le-au cerut resortisantilor lor sa paraseasca imediat Siria, dat fiind ca „autoritatile siriene responsabile de securitatea ambasadei si a personalului sau” nu au intervenit. Securitatea cetatenilor acestor tari nu mai poate fi garantata in Siria, au declarat oficialii danezi si norvegieni, situatia fiind „scapata de sub control”.
Comunitatea internationala, in frunte cu SUA si UE, a condamnat drept „inacceptabile” violentele inregistrate la Damasc, subliniind ca singurele vinovate sunt autoritatile siriene.
Liderii occidentali au subliniat insa si faptul ca inteleg resentimentele aparute in lumea islamica, luand atitudine impotriva ranirii sentimentelor religioase ale credinciosilor musulmani. Si Vaticanul a avertizat ca libertatea de expresie nu autorizeaza ofensa adusa altor convingeri religioase. Atat Casa Alba, cat si cancelariile occidentale se pronunta pentru o aplanare rapida a situatiei, spre a nu se ajunge la o veridica „ciocnire a civilizatiilor”.

Islamistii le cer lui bin Laden si Zawahiri sa actioneze

Pe cand presa europeana se mentine ferma pe pozitie in ceea ce priveste apararea libertatii de expresie, in Iordania redactorul-sef al saptamanalului „Shihane” a fost arestat, dupa ce publicatia in cauza a reprodus caricaturile. Impotriva unui alt saptamanal, „Al-Mehwar”, a fost deschisa o ancheta.
In Danemarca, autorii caricaturilor realizate acum patru luni pentru cotidianul „Jyllands-Posten” au declarat ca se tem pentru vietile lor, dat fiind ca in localitatea libaneza Ain Heloue numerosi refugiati palestinieni le-au cerut sefilor teroristi Osama bin Laden si Ayman al-Zawahiri sa intervina pentru „a apara islamul”. In Ierusalimul de Est, predicatorul Mohammad Hussein a chemat la intifada totala. „Condamnarile nu sunt suficiente, trebuie ripostat cu armele”, i-a indemnat predicatorul pe manifestantii adunati pe Esplanada Moscheilor. Un oficial Hamas, prezent la demonstratii, a declarat ca „acesti criminali (caricaturisti) nu vor scapa”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă