Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive
Angajații care desfășoară activități în weekend au dreptul la beneficii esențiale de stabilitate prin Codul Muncii, menite să le compenseze efortul și să asigure un echilibru între muncă și viața personală, scrie avocatnet.ro.
Codul Muncii stabilește că repausul săptămânal trebuie să fie, de regulă, sâmbăta și duminica. Totuși, pentru domenii unde munca în weekend este indispensabilă, precum HoReCa, retail sau servicii de urgență, angajatorul poate oferi zile de odihnă alternativă, cum ar fi luni și marți. În plus, angajații primesc un spor salarial, prin contractul colectiv sau individual de muncă.
„Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbătă și duminica. În cazurile în care interesul public sau desfășurarea normală a activității ar fi prejudiciate, acest repaus poate fi acordat în alte zile, stabilite prin Contractul colectiv de muncă sau Regulamentul intern”, precizează Codul Muncii.
Program inegal și condiții speciale
Angajații cu program inegal, beneficiază de o durată minimă de repaus de 12 ore între ture, iar dacă lucrează în schimburi, repausul nu poate fi mai mic de 8 ore. În situații excepționale, repausul poate fi amânat și cumulat, după o durată de 14 zile consecutive de lucru, cu condiția aprobării de către Inspectoratul teritorial de muncă și reprezentanții salariaților. Pentru aceste cazuri, compensarea este dublă.