Comisia Europeană a redus semnificativ estimările de creștere economică pentru România în 2024, prognozând un avans de doar 1,4%, față de estimarea anterioară de 3,3%, conform previziunilor economice de toamnă publicate vineri.
Scăderea se datorează în principal contribuției negative a exporturilor la creșterea PIB-ului și încetinirii producției industriale, a construcțiilor și a altor sectoare cheie, scrie Agerpres.
„Se estimează că deficitul guvernamental al României va ajunge la 8% din PIB în 2024, mult mai mare decât cel din 2023 (6,5% din PIB). Deficitul peste așteptări reflectă o creștere foarte rapidă a cheltuielilor guvernamentale, în principal din cauza majorării salariilor în sectorul public, a cheltuielilor cu bunuri și servicii și a transferurilor sociale, inclusiv a pensiilor”, precizează raportul.
Deși consumul privat a crescut, acesta nu a reușit să contracareze impactul exporturilor slabe și incertitudinile legate de măsurile fiscale.
Deficitul bugetar, estimat să atingă 8% din PIB în 2024, ar putea rămâne ridicat și în 2025 (7,9%), din cauza cheltuielilor guvernamentale accelerate și a costurilor crescute cu dobânzile.
Perspectivele economice indică o ușoară redresare în 2025, cu o creștere economică estimată la 2,5%, pe fondul unei reveniri graduale a cererii externe și a investițiilor private.
Cu toate acestea, Executivul comunitar avertizează că măsurile de reducere a deficitului sunt esențiale pentru îmbunătățirea sustenabilității fiscale.
Bruxelles-ul atrage atenția că prognoza actuală nu include efectele potențialelor măsuri de consolidare fiscală propuse recent de România, subliniind că acestea ar putea influența pozitiv deficitul, dacă sunt implementate corespunzător.