Un nou studiu publicat în The Lancet arată că peste 800 de milioane de adulți la nivel mondial suferă de diabet, aproape dublu față de estimările anterioare.
Peste 800 de milioane de adulți la nivel mondial suferă de diabet
Proporția persoanelor cu diabet la nivel global a crescut de la aproximativ 7% în 1990 la 14% în prezent. Această creștere semnificativă a fost impulsionată în mare măsură de cazurile din țările cu venituri mici și medii, unde accesul la tratament a rămas foarte scăzut, notează Reuters.
CITEȘTE ȘI – Poluarea aerului atinge noi cote alarmante în România. Zonele cele mai poluate
Astfel, în timp ce în unele țări cu venituri mari s-au înregistrat progrese în tratarea diabetului, în regiunile mai sărace, ratele de tratament sunt minime, contribuind la un decalaj tot mai mare.
Studiul din 2022 estimează că aproximativ 828 de milioane de persoane cu vârsta peste 18 ani suferă de diabet la nivel mondial, dintre care 445 de milioane (sau 59% dintre adulții peste 30 de ani) nu primesc tratament.
Aceasta reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, mai ales pentru că diabetul poate duce la complicații severe, afectând inima, vasele de sânge, nervii și alte organe.
Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimase anterior că 422 de milioane de oameni au diabet, acest nou studiu oferă o imagine mai completă și îngrijorătoare a prevalenței globale a bolii.
OMS a tras un semnal de alarmă, directorul general Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus subliniind că este necesară o acțiune urgentă pentru a combate epidemia globală de diabet.
Măsuri precum promovarea dietelor sănătoase, încurajarea activității fizice și crearea unor sisteme de sănătate capabile să prevină, să depisteze și să trateze diabetul sunt esențiale pentru controlul acestei crize.
Conform studiului, în unele zone din Africa Subsahariană, doar 5-10% dintre persoanele care ar avea diabet primesc tratament, lucru care crește riscul de complicații grave pentru un număr mare de oameni. Costurile ridicate pentru insulină și alte medicamente fac accesul la tratament extrem de dificil în aceste regiuni.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!