Brazilia a anunțat suspendarea exporturilor de carne de vită către Uniunea Europeană (UE), ca urmare a unui audit european care a descoperit nereguli majore în gestionarea controlului calității și trasabilității hormonilor în carnea destinată pieței UE.
Conform raportului, autoritățile braziliene nu reușesc să asigure că animalele ale căror carne este destinată UE nu au fost tratate cu estradiol 17, un hormon interzis de UE, folosit în scopuri zootehnice sau terapeutice.
Auditul, realizat în primăvara acestui an, a subliniat faptul că procedurile implementate de autoritățile braziliene pentru a garanta că animalele nu au fost tratate cu hormoni sunt ineficiente.
„Autoritatea (braziliană) competentă nu poate să garanteze fiabilitatea declaraţiilor pe proprie răspundere a operatorilor în acest sens”, se arată în raportul dezvăluit de cotidianul francez Le Parisien.
CITEȘTE ȘI – Carnea de porc va fi mai scumpă în decembrie
În plus, autoritățile nu pot verifica fiabilitatea declarațiilor operatorilor privind utilizarea acestor substanțe. Aceste concluzii vin într-un moment sensibil, când Uniunea Europeană și țările membre ale blocului Mercosur, inclusiv Brazilia, sunt în plin proces de negociere a unui Acord de Liber Schimb, care a stârnit controverse în rândul agricultorilor europeni.
Reprezentanții Comisiei Europene au afirmat că autoritățile braziliene au suspendat singure exporturile de carne de vită afectată de aceste nereguli, dar că acestea vor putea fi reluate numai după ce Brazilia va implementa un plan de acțiune care să remedieze problema.
Deși cantitatea de carne afectată nu este foarte mare, autoritățile europene au subliniat importanța respectării standardelor de siguranță alimentară.
Organizațiile nonguvernamentale, precum Foodwatch, au reacționat vehement, susținând că raportul de audit sugerează că s-ar fi putut consuma carne braziliană de vită cu hormoni interziși, intrată fraudulos pe piața europeană. Aceste nereguli ridică îngrijorări serioase privind siguranța alimentară a consumatorilor europeni și legăturile acestora cu acordul UE-Mercosur.
De altfel, UE interzice utilizarea hormonilor pentru stimularea creșterii animalelor, atât în rândul statelor membre, cât și în cazul importurilor din țări terțe.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!