De ce 60% dintre angajați doresc o schimbare majoră a carierei profesionale în viitor
Un studiu recent, realizat de eJobs și Skillab arată că 6 din 10 angajați români intenționează să schimbe domeniul de activitate în următorul an, în încercarea de a se adapta unui peisaj profesional în continuă schimbare. Salariul mai mare rămâne principalul factor de motivație menționat, de 77,4% dintre respondenți, urmat de perspectiva de dezvoltare profesională și de opțiunile de lucru flexibil, incluzând regimurile de lucru la distanță și hibrid.
Potrivit studiului, 23% dintre angajați au un plan bine stabilit pentru dezvoltarea personală, în timp ce 33% au schițat un plan, dar nu îl implementează. Printre cei care nu au deloc un plan de dezvoltare, o parte spune că este responsabilitatea angajatorului sau că este dificil de urmat, iar 5% nu sunt interesați de un plan în acest sens.
„Mulți angajați sunt pregătiți să exploreze reconversia profesională, dezvoltă noi competențe și se adaptează la cerințele actuale ale pieței muncii. Astfel, candidații sunt mai conectați la cerințele industriilor în care vor să lucreze,” explică Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs.
Studiul indică și că abilități de management, comunicare și lucrul în echipă sunt esențiale pentru 58% respondenți. Totuși, doar 30% dintre respondenți au urmat cursuri de dezvoltare în ultimul an, cu toate că 65% știu că este necesar să dobândească noi abilități, pentru a rămâne relevanți.
Programele de dezvoltare profesională rămân limitate în cadrul companiilor, doar 11% dintre angajați beneficiind de cursuri de formare, în timp ce 70% nu au acest beneficiu în pachetul extrasalarial.
Raluca Neagu, CEO Skillab România, subliniază că învățarea continuă aduce rezultate vizibile: „Dintre cei care care au urmat cursuri, 23,5% au fost implicați în noi proiecte, iar alții au primit o mărire de salariu sau au obținut joburi mai bune în alte proiecte.”