Un nou raport al Indicele Global de Acces la Nutriție scoate la lumină o discrepanță îngrijorătoare în calitatea produselor alimentare și a băuturilor comercializate de marii producători internaționali în diferite părți ale lumii.
Potrivit celei de-a cincea ediții a raportului, în țările cu venituri mai scăzute, companiile vând, în medie, produse mai puțin sănătoase comparativ cu cele puse la dispoziția consumatorilor din țările cu economii mai dezvoltate.
Analizând portofoliul a 30 dintre cei mai mari producători globali de alimente și băuturi, raportul evidențiază faptul că disponibilitatea alimentelor considerate „sănătoase” este mult mai redusă în statele cu venituri mici și medii. În aceste piețe, scorul produselor din punct de vedere al beneficiilor nutriționale este de doar 1,8, față de 2,3 în țările cu venituri mari.
Țările cu venituri mai mici, mai vulnerabile la efectele unei diete nesănătoase
„Portofoliile cu produse mai sănătoase sunt mai scăzute în ţările cu venituri mici şi mijlocii, subliniind disparităţile în oferta de produse pe pieţele diferite,” subliniază raportul.
Această situație este alarmantă, având în vedere că țările cu venituri mai mici sunt adesea și mai vulnerabile la efectele unei diete nesănătoase, având rate ridicate de malnutriție și obezitate, dar și acces redus la resurse de sănătate.
Raportul aduce în discuție responsabilitatea producătorilor de a îmbunătăți accesul la opțiuni sănătoase pentru consumatorii din toate piețele, avertizând asupra impactului negativ pe termen lung pe care aceste disparități îl pot avea asupra sănătății globale.