Impactul economic al schimbărilor climatice riscă să fie mult mai puternic decât se anticipa, potrivit noilor modele de prognoză care țin cont de cele mai recente date climatice, relatează Bloomberg.
Un raport al Rețelei pentru Ecologizarea Sistemului Financiar (NGFS), care reunește peste 140 de bănci centrale și autorități de reglementare, avertizează că efectele schimbărilor climatice asupra PIB-ului global ar putea fi de patru ori mai mari până în 2050 în scenariile severe, din cauza creșterilor record de temperatură și a intensificării fenomenelor extreme.
Potrivit NGFS, efectele economice devastatoare pot fi însă atenuate prin eforturi de tranziție rapide.
Deși scenariul actual indică o creștere a temperaturii globale de 3,1°C conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, NGFS avertizează că, fără măsuri ambițioase de reducere a emisiilor, PIB-ul global ar putea suferi o pierdere de aproximativ 30%.
O tranziție economică profundă este esențială pentru atingerea neutralității climatice până la mijlocul secolului.
Însă, NGFS consideră că prețul carbonului este în continuare mult prea scăzut pentru a stimula schimbările necesare.
Pentru a încuraja trecerea la emisii net zero până în 2050, prețul carbonului ar trebui să ajungă la aproximativ 300 de dolari pe tonă până în 2035, un nivel cu 50 de dolari mai mare decât cel recomandat anterior.
În prezent, în Europa, unde se găsește cea mai mare piață de certificate de emisii, prețul per tonă de carbon este de 66 de euro (aproximativ 72 de dolari), mult sub pragul sugerat de NGFS pentru a obține rezultate concrete.