Premieră la nivel mondial: s-a lansat în spațiu primul satelit din lemn. Acest moment face parte dintr-un studiu privind utilizarea lemnului pentru a ajuta la reducerea generării de deșeuri spațiale.
Primul satelit din lemn din lume a fost lansat în spațiu
Oamenii de știință de la Universitatea Kyoto se așteaptă ca materialul din lemn să ardă atunci când dispozitivul va reintra în atmosferă – oferind astfel o posibilitate de a evita generarea de particule metalice atunci când un satelit retras se întoarce pe Pământ, scrie AFP.
Aceste particule pot afecta negativ mediul și telecomunicațiile, spun dezvoltatorii.
Fiecare latură a satelitului experimental, numit LignoSat, măsoară doar 10 cm.
Satelitul a fost lansat pe o rachetă SpaceX fără echipaj de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, a transmis marți Centrul de Spațiu Uman de la Universitatea Kyoto.
Acest satelit din lemn, instalat într-un container special pregătit de Agenția de Explorare Spațială din Japonia, a „zburat în siguranță în spațiu”, se arată într-o postare pe X.
CITEȘTE ȘI – Oamenii de știință spun că au descoperit apă lichidă pe Marte
Un purtător de cuvânt al co-developerului LignoSat, Sumitomo Forestry, a declarat pentru AFP că lansarea a fost un succes.
Ea a menționat că satelitul va „sosi la ISS în curând și va fi eliberat în spațiul exterior în aproximativ o lună” pentru a testa rezistența și durabilitatea acestuia.
Datele vor fi trimise de la satelit către cercetători, care vor putea verifica semnele date și vor determina dacă satelitul poate rezista la schimbări extreme de temperatură.
Sateliții care nu sunt fabricați din metal ar trebui să devină ceva normal, a spus Takao Doi, astronaut și profesor special la Universitatea Kyoto, într-o conferință de presă susținută mai devreme în acest an.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!