0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSănătateGuvernul vrea să reducă noile focare de Covid din școli vaccinând prioritar...

Guvernul vrea să reducă noile focare de Covid din școli vaccinând prioritar cadrele didactice

La presiunea opiniei publice, Guvernul a redeschis școlile, începând cu 8 februarie, după un plan conturat ”pe genunchi”, lipsa de eficiență strategiei fiind reliefată de bilanțul infectărilor cu SARS-COV-2 din primele 4 zile de cursuri. Între 8 și 11 februarie, nu mai puțin de 244 de elevi și 329 de angajați din educație au fost confirmați cu Covid, în timp ce ultima informare a Ministerului Educației, cea din 12 februarie, anunța încă 32 de clase cu activitate suspendată, plus 46 de elevi și 30 de cadre didactice și personal auxiliar confirmați cu coronavirus, între 11 și 12 februarie.

Ca urmare a graficului extrem de abrupt al infectărilor în școli, Ministerul Educației, în marea sa disponibilitate pentru transparență, a renunțat, de 5 zile, să mai ofere informații privind situația epidemiologică din școli, astfel încât să nu mai suscite comentarii critice asupra lipsei de eficiență a strategiei guvernamentale de redeschidere a instituțiilor de învățământ.

În paralel, guvernanții caută soluții pentru stoparea extinderii focarelor în școli, unul dintre instrumentele vizate fiind cel referitor la vaccinarea prioritară a cadrelor didactice, eventual prin echipaje mobile. Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că imunizarea personalului din învăţământ va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile, arătând că o decizie în acest sens va fi luată la sfârşitul acestei săptămâni.

„Încercăm să punem în practică vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ, ceea ce include tot personalul din creşe, din grădiniţe şi cadrele didactice din şcoala primară, gimnazială, licee şi cadrele didactice din sistemul universitar. Această etapă va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare. Este un scenariu care încă nu este definitivat. Foarte probabil, locaţia în care se va efectua vaccinarea cu echipe mobile este în casa corpului didactic din fiecare judeţ, unde se asigură vaccinarea personalului din sistemul de învăţământ preuniversitar şi, respectiv, în centre de vaccinare organizate în cadrul universităţilor, spaţii aferente universităţilor în judeţele în care avem aceste universităţi în activitate. Noi aşa credem, că la 1 martie vom fi în măsură să începem vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, până în prezent, s-au vaccinat în jur de 30.000 de cadre din învăţământ, iar peste 120.000 sunt programate. Preşedintele CNCAV a arătat că se are în vedere şi atribuirea cu prioritate de vaccinuri în judeţele cu creştere mare a ratei de incidenţei de cazuri de infectare cu SARV-CoV-2.

„Strategia de vaccinare prevede, printre alte criterii medicale, şi criteriul epidemiologic care ne permite alocarea cu prioritate a vaccinurilor în judeţele care înregistrează o creştere disproporţionat de mare a ratei de incidenţă cumulată a cazurilor de COVID-19. Urmează să se definească acest prag de incidenţă de la care luăm în calcul atribuirea cu prioritate a acestor vaccinuri”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă