Utilizarea cardurilor de către români în tranzacțiile zilnice a crescut semnificativ în 2024, arată un studiu recent realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) pentru Asociația Română a Băncilor, potrivit Hotnews.
Datele relevă că 37% dintre români folosesc cardul exclusiv sau în principal pentru tranzacțiile obișnuite, în creștere cu 7 puncte procentuale față de 2022. Alte 32% dintre persoane își împart cheltuielile între card și numerar în mod egal, iar 20% utilizează mai mult numerar.
Doar 11% dintre români folosesc exclusiv numerar, în scădere față de 13% în 2022.
Pe segmentul de afaceri, utilizarea zilnică a aplicațiilor de Mobile Banking de către companii aproape s-a dublat, ajungând la 37% în 2024, semn că tot mai multe firme integrează digitalizarea în operațiunile lor financiare.
41% dintre companii încă nu plătesc salariile angajaților pe card, procentul fiind ușor redus față de cei 43% din 2022.
Conform statisticilor, 21,7 milioane de carduri sunt active la nivel național, dintre care aproximativ 70% sunt carduri de debit și 25% carduri de credit. Gradul de incluziune financiară a ajuns la 71%, însă 25% dintre bărbați și 33% dintre femei nu utilizează produse bancare.
Printre principalele motive pentru lipsa unui cont bancar se numără veniturile insuficiente (37%) și faptul că sunt plătiți în numerar (20%). În același timp, 88% dintre respondenți și 91% dintre companii doresc mai multe informații despre metode de protecție împotriva fraudelor online.
Totodată, gradul de acceptare a plăților cu cardul la POS a ajuns la 36% în rândul firmelor, iar pentru încasări, cele mai utilizate metode sunt ordinele de plată (29%) și mixul de plăți (24%), în timp ce numerarul și cardurile sunt folosite într-o măsură mai redusă.