18.2 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRaport: Un sfert dintre europeni recurg la împrumuturi pentru a face față...

Raport: Un sfert dintre europeni recurg la împrumuturi pentru a face față creșterii costurilor locuințelor

Potrivit raportului „New Housing Trend Report 2024” realizat de agenția imobiliară Re/Max Europe, mai mult de 10% dintre europeni au fost nevoiți să facă economii la mâncare și produse esențiale în ultimul an.

Sondajul, efectuat pe un număr semnificativ de participanți, a constatat o creștere medie de 54% a costurilor locuințelor în Europa în ultimele 12 luni.

Mai mult de o treime dintre europeni (37%) au declarat că, deși reușesc să-și plătească chiria sau rata, se confruntă cu dificultăți financiare, iar aproape 19% afirmă că le este greu să trăiască din salariu până la sfârșitul lunii.

În medie, familiile europene alocă 38% din venituri pentru chirii și utilități, Slovenia (43%) și Portugalia (42%) având cele mai mari procente, în timp ce elvețienii se confruntă cu o povară mai mică (30%).

Pentru a face față acestor cheltuieli tot mai mari, 80% dintre respondenți au declarat că și-au redus bugetul.

Aproape 41% au renunțat la activități sociale, iar 40% au redus cheltuielile pentru vacanțe și articole de lux.

De asemenea, 16% dintre participanți au raportat că au redus cheltuielile pentru alimente, cu cele mai mari scăderi înregistrate în Austria și Finlanda (26%).

Reducerea cheltuielilor, însă, nu s-a dovedit suficientă pentru a acoperi costurile locuinței, 15% dintre europeni recurgând la împrumuturi pentru a face față acestei situații. Această tendință este accentuată în Turcia (32%), Bulgaria (22%) și România (20%).

Aproape o treime dintre cei care au contractat împrumuturi au folosit carduri de credit pentru a acoperi costurile locuinței, în timp ce alții au apelat la rude, prieteni sau împrumuturi bancare negarantate. În plus, aproape jumătate (48%) dintre respondenți se așteaptă ca prețurile locuințelor să continue să crească în următoarele 12 luni.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Ce mai rapidă eliminare din istorie! Un brazilian a primit roșu după doar trei secunde – VIDEO

Rafael Silva, atacantul echipei Cruzeiro Belo Horizonte, a fost eliminat după doar trei secunde de joc în partida cu Athletico Paranaense, stabilind un nou...

Kamala Harris și Donald Trump în ultima săptămână de campanie prezidențială: tensiunea atinge cote istorice

Vicepreședintele democrat Kamala Harris (60 de ani) și fostul președinte republican Donald Trump (78 de ani) intră în ultima săptămână de campanie înaintea scrutinului...

Sancțiuni severe după derby-ul FCSB – Rapid! Amenzi pentru bannerul ofensator și petardele aruncate pe teren

Jandarmeria București a impus sancțiuni financiare substanțiale după ce comportamentul neadecvat al ultrașilor a dus la tulburări și incidente neplăcute în timpul derby-ului FCSB...
Ultima oră
Pe aceeași temă