17.1 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăInternaționalUniunea Europeană își face propria agenție de spionaj extern

Uniunea Europeană își face propria agenție de spionaj extern

Scopul principal este de a colecta informații despre amenințările din afara UE

Oficialii Uniunii Europene analizează noi amenințări și implementează măsuri pe baza surselor deschise și a informațiilor pe care cele 27 de state membre au convenit să le împărtășească. În acest context, UE intenționează să își creeze un serviciu propriu de informații externe, menit să completeze activitățile agențiilor naționale și să răspundă mai eficient provocărilor de securitate, în special acțiunilor tot mai agresive ale Rusiei împotriva statelor care sprijină Ucraina, notează Bloomberg.

Proiectul, promovat de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö, presupune extinderea Centrului de Informații și Situație al Uniunii Europene (INTCEN), care raportează direct Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. Noua structură va colecta date de la serviciile naționale de informații și va emite recomandări pentru instituțiile UE, sprijinind astfel identificarea riscurilor și reacțiile rapide în situații de criză.

Totodată, UE ar putea impune restricții de călătorie pentru diplomații din țări terțe, suspectați de implicare în sabotaj sau activități de spionaj. Deja, Polonia a restricționat deplasările diplomaților ruși și a închis Consulatul General al Rusiei din Poznan, pe astfel de suspiciuni.

Deschiderea propriei agenții de spionaj face parte din eforturile UE de a întări securitatea și apărarea blocului comunitar, în fața unor riscuri tot mai mari, inclusiv acțiunile agresive ale Rusiei, tensiunile din Orientul Mijlociu și preocupările legate de influența Chinei. În iunie, statele baltice și Polonia au cerut UE să construiască o linie de apărare de-a lungul graniței cu Rusia și Belarus pentru a proteja Europa de amenințările militare și hibride.

Noua agenție de informații a UE ar putea accelera răspunsul la astfel de amenințări, depășind limitările cooperării dintre agențiile naționale, care implică adesea procese lungi de schimb și analiză a informațiilor.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Joe Biden speră că loviturile Israelului asupra Iranului vor încheia conflictul

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că speră că recentele lovituri ale Israelului asupra Iranului ar putea marca sfârşitul confruntărilor directe între aceste...

Ambasador Ucraina: Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Antonio Guterres contrazice linia ONU privind sprijinirea Curții Penale Internaționale

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serhii Kislitsia, a declarat că vizita secretarului general al Organizației, Antonio Guterres, în Rusia și întâlnirea cu președintele Vladimir Putin,...

Piața IT din România încetinește: Angajările scad, iar tinerii au de suferit

Industria IT din România pierde din elanul de altădată, înregistrând o scădere a numărului de angajați la cei mai mari zece angajatori din sector Companiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă