17.1 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăPoliticăPremierul Ciolacu dorește un buget multianual, cu aprobarea actualului Parlament

Premierul Ciolacu dorește un buget multianual, cu aprobarea actualului Parlament

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că și-ar dori ca, imediat după alegeri, actualul Parlament să voteze bugetul pentru anul viitor. De asemenea, el aspiră la implementarea unui model de buget multianual, structurat pentru patru ani, similar cu cel european.

Surse guvernamentale au confirmat pentru Profit.ro că, în ultima ședință de guvern, premierul i-a solicitat ministrului Finanțelor Publice, Marcel Boloș, să înceapă redactarea bugetului pentru 2025, după ce planul fiscal pe șapte ani al României este finalizat și trimis Comisiei Europene.

Ciolacu a explicat că „Eu mi-aș dori, după aceste alegeri, să avem un buget multianual. Să ai bugetele pe proiecte, exact ca sistemul european: să ai un buget multianual pe următorii patru ani, cu proiecte fazate pe fiecare an în parte. Și mi-aș dori foarte mult ca anul acesta, imediat după alegeri, cu actualul Parlament, să trecem și bugetul pe anul viitor, astfel încât autoritățile locale să poată să-și prindă, încă de la prima ședință de Consiliu Județean, sau Consiliu Municipal, sau Consiliu Orășenesc, comunal, să-și poată prinde proiectele pe anul viitor. Și atunci, dacă vii cu acest sistem, european, dai sustenabilitate și predictibilitate”, conform declarației preluate de News.ro.

Conform acestui plan, deficitul bugetar pentru anul viitor ar trebui limitat la maximum 7% din PIB.

Cifra țintită este în scădere față de deficitul de 7,9% din acest an, convenit cu Uniunea Europeană. Conform planului fiscal pe șapte ani, deficitul bugetar ar urma să fie redus treptat la 5% până în 2028 și la 4,2% până în 2029.

În primele nouă luni ale anului, deficitul bugetar a ajuns la 5,44% din PIB, comparativ cu 4,57% în luna anterioară, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Dezbatere electorală în Moldova: Stoianoglo: Campania mea a fost modestă și onestă. Sandu: Cetățenii vor un vot protejat!

Dezbaterea s-a desfășurat fără un moderator, iar cei doi contracandidați și-au adresat reciproc întrebări Alexandr Stoianoglo i-a propus contracandidatei sale la alegerile prezidențiale, Maia Sandu,...

Săptămâna de lucru de 4 zile s-a dovedit a fi un succes economic în Islanda: creștere rapidă și șomaj redus

Săptămâna de lucru redusă la patru zile, considerată de mulți angajați un ideal, s-a dovedit a fi mai mult decât un simplu experiment în...

Reclamă agresivitatea în trafic! Noua funcție a aplicației MAI vă permite să vă implicați!

Din 27 octombrie, poți reclama comportamentul agresiv din trafic printr-o sesizare în aplicația MAI În luna iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care...
Ultima oră
Pe aceeași temă