În fața noilor amenințări cu arme ieftine, precum dronele, companiile de apărare accelerează dezvoltarea armelor cu laser cu costuri reduse de operare. Gigantii industriei, precum RTX (SUA), MBDA (Europa) și QinetiQ (Marea Britanie), investesc considerabil în această tehnologie, odată considerată domeniul science fiction, informează FT.
Creșterea urgenței pentru desfășurarea acestor arme capabile să taie metal și să neutralizeze electronica vine pe fondul nevoii guvernelor de a găsi soluții mai economice împotriva dronelor și rachetelor ieftine.
La începutul anului, nave din Marea Britanie și SUA au lansat rachete de milioane de dolari pentru a doborî drone lansate de rebelii Houthi în Marea Roșie.
„În cele din urmă, nu este sustenabil din punct de vedere economic să doborâm o dronă de 100 sau 1.000 de dolari cu un interceptor de peste 1 milion de dolari,” a declarat James Black, cercetător în domeniul apărării la Rand Europe.
Statele Unite desfășoară de zeci de ani cercetări privind „armele cu energie dirijată,” precum laserele și sistemele de microunde de mare putere, o direcție deschisă încă din era „Războiului Stelelor” a președintelui Ronald Reagan.
Recent, progresul tehnologic a permis testarea acestor arme în roluri combative.
Teste au avut loc inclusiv în Orientul Mijlociu, unde armata americană a utilizat lasere de înaltă energie pentru a doborî drone.
În Europa, Regatul Unit accelerează dezvoltarea laserului DragonFire, programat să fie instalat pe navele Royal Navy până în 2027, cu cinci ani înainte de termenul inițial.
Ministerul Apărării a confirmat că DragonFire poate lovi orice țintă aeriană vizibilă cu un cost de aproximativ 10 lire sterline per lovitură, după un test de succes în ianuarie.
Prototipul DragonFire are o putere de 50 kW, mult peste alte sisteme aflate în dezvoltare, iar raza sa, deși clasificată, asigură un impact mai mare pe o distanță extinsă, explică experții.