16.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSocialJustițieMotivul incredibil pentru care Dumitru Buzatu e la un pas să scape...

Motivul incredibil pentru care Dumitru Buzatu e la un pas să scape după ce a fost prins cu șpagă în portbagaj

Într-o întorsătură surprinzătoare în dosarul de corupție al fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, Curtea de Apel Iași a decis să anuleze ancheta DNA și să elimine toate înregistrările efectuate de investigatorii implicați în caz.

Decizie surprinzătoare în cazul Dumitru Buzatu

Această decizie, definitivă, vine după ce instanța a considerat că rechizitoriul a fost întocmit nelegal, iar procesul nu va începe încă, cu termenul de 15 noiembrie stabilit pentru a decide dacă dosarul se va întoarce la DNA pentru remedierea problemelor.

Inițial, Tribunalul Vaslui hotărâse eliminarea doar a unei părți din înregistrări, însă decizia Curții de Apel Iași a fost mult mai extinsă, invalidând toate probele audio-video și declarațiile asociate, inclusiv ale omului de afaceri Emil Savin.

În următoarele cinci zile, DNA va trebui să răspundă instanței privind pașii următori, fie pentru a corecta aspectele semnalate și a menține trimiterea în judecată, fie pentru a solicita retrimiterea dosarului pentru completarea anchetei.

Buzatu, acuzat de luare de mită, a fost prins în flagrant cu 1,25 milioane de lei, bani pe care procurorii susțin că i-ar fi primit pentru a facilita obținerea unui contract.

„Constată neregularitatea Rechizitoriului din data de 13.12.2023, întocmit în dosarul de urmărire penală nr. 19/P/2023 al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iași, consecintă a excluderii din probatoriu a declarației martorei Plesca Gabriela și a tuturor proceselor verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate de colaboratorii cu identitate reală Savin Emil și Bîrzu Iulian și a suporților optici aferenți”, se arată în soluția pe scurt publicată, vineri, pe portalul instanței.

Trebuia informat acuzatul că are aceste drepturi, acesta nu avea de unde să ştie, a terminat Facultatea de Filozofie. Convenţia Europeană şi jurisprudenţa prevăd că se poate renunţa voluntar la aceste garanaţii procesuale, dar pentru a putea renunţa voluntar trebuie să fie informat asupra lor. Mai precizează că s-a profitat de elementul surpriză, de mişcarea în forţă pentru că au fost oameni care au sărit din maşini cu arme, domnul Buzatu a fost pus cu faţa spre maşină, fiind o persoană privată de libertate la acel moment, a declarat avocatul lui Dumitru Buzatu în fața judecătorilor de la Iași.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Protest de amploare la Guvern. Silvicultorii vor schimbarea Legii pensiilor

Silvicultorii, polițiștii și feroviarii atrag atenția asupra condițiilor dificile de muncă din sectorul lor Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza vineri, 25 octombrie 2024,...

Piața asigurărilor Casco, în ascensiune: creștere de 12% în prima jumătate a anului 2024

Piața asigurărilor Casco a înregistrat un avans semnificativ în prima jumătate a anului 2024, atingând un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 1,8...

Vladimir Putin şi Elon Musk ar ține legătura din 2022 încoace. Ce spune Kremlinul

Kremlinul a negat existența unor contacte regulate între președintele rus Vladimir Putin și miliardarul american Elon Musk, proprietarul companiei Starlink. Purătorul de cuvânt al președintelui...
Ultima oră
Pe aceeași temă