16.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPatronatele din România avertizează: deficitul bugetar în creștere afectează economia reală

Patronatele din România avertizează: deficitul bugetar în creștere afectează economia reală

Cea mai mare asociație patronală din România atrage atenția asupra impactului negativ al deficitului bugetar în creștere, subliniind că acesta scoate bani din economia reală și determină unele companii să amâne investițiile în așteptarea unei posibile corecții fiscale.

Conform Reuters, alegerile parlamentare și prezidențiale din noiembrie și decembrie au generat un val de cheltuieli care ar putea duce deficitul bugetar la 8% din PIB în acest an.

Viitorul guvern, rezultat în urma acestor alegeri, va avea sarcina dificilă de a readuce deficitul sub pragul de 3% din PIB, așa cum este cerut de Uniunea Europeană. Agențiile de rating și analiștii anticipează majorări de taxe ca parte a acestui proces, conform unei analize realizate de Agerpres.

Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, a declarat că absența unui proiect de buget pentru 2025 generează temeri în rândul investitorilor cu privire la „o terapie de șoc”, în care taxe surpriză ar putea fi impuse sectorului privat, potrivit Agerpres.

„Un deficit de 8% din PIB este periculos pentru că dacă se întâmplă ceva -război, o calamitate – Romania nu va mai avea spațiu pentru a se împrumuta. Vrem să vedem un plan concret pentru a readuce deficitul sub control, unul care să facă și cheltuielile statului mai eficiente”, a adăugat Burnete.

Concordia reprezintă companii din 17 sectoare esențiale, cu o contribuție de 26% din PIB-ul României.

Burnete a avertizat că, dacă salariile continuă să crească mai repede decât productivitatea, fără a crea avantaje competitive, cel puțin 13 industrii ar putea se confrunta cu închideri sau restructurări.

În plus, agenția de rating S&P a raportat că România a înregistrat, în ultimul an, una dintre cele mai mari creșteri ale veniturilor disponibile la nivel mondial, datorită majorărilor salariale de 20% în sectorul public, creșterii salariului minim și ajustărilor substanțiale ale pensiilor.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Tragedie în fotbal! Abdelaziz Barrada, fost jucător la Marseille, s-a stins la 35 de ani în urma unui infarct

Fostul internațional marocan Abdelaziz Barrada, cunoscut pentru evoluțiile sale la PSG, Olympique Marseille și Getafe, a murit la doar 35 de ani, suferind un...

Radu Drăgușin, prestație ezitantă în Europa League! Ce notă a primit românul

Drăgușin a fost titular și integralist în partida din Europa League dintre Tottenham și AZ Alkmaar, însă prestația sa a primit o apreciere rezervată...

Proiectoare led ideale pentru machiaj profesionist: mini-ghid pentru acasă

Un machiaj ca la salon se poate obţine uşor şi acasă, fără să fie nevoie să petreci zeci de minute în faţa oglinzii. Ai...
Ultima oră
Pe aceeași temă