În ultimele patru ani, costul lunar pentru angajarea unui salariat a crescut cu peste 36%, conform datelor recente. Cu toate acestea, surprinzător, nu s-a înregistrat niciun faliment major în rândul companiilor ca rezultat al acestei creșteri.
În aceeași perioadă, numărul angajaților a crescut cu 6,6%, iar salariul mediu net a fost majorat cu 37%, notează Ziarul Financiar.
Salariul minim net a beneficiat de o creștere semnificativă de 76% între 2020 și 2023, ceea ce a contribuit la îmbunătățirea veniturilor angajaților, dar a ridicat și întrebări cu privire la sustenabilitatea acestor măsuri pentru angajatori.
Deși creșterea costurilor forțată de ajustările salariale nu a dus la un val de falimente, acest lucru se datorează în parte cererii crescute pentru forța de muncă, care a determinat salariile din sectorul privat să crească.
Provocările angajatorilor, generate de ajustările salariale din sectorul public
Pe de altă parte, salariile din sectorul public au fost ajustate fără o analiză riguroasă a impactului bugetar, ceea ce a dus la o situație financiară precariousă.
Pe lângă creșterile salariale, tinerii continuă să se confrunte cu provocări semnificative pe piața muncii, rata șomajului în rândul acestora rămânând aproape la 22%.
Această vulnerabilitate subliniază necesitatea de a implementa strategii eficiente pentru integrarea tinerilor în câmpul muncii.