6.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaCoreea de Sud ar putea revizui interdicția de a furniza arme letale...

Coreea de Sud ar putea revizui interdicția de a furniza arme letale Ucrainei

Legea sud-coreeană interzice exportul de arme în zonele de conflict activ

Președintele Yoon Suk Yeol a declarat că „Dacă Coreea de Nord trimite forțe speciale în războiul din Ucraina, vom oferi sprijin Ucrainei pas cu pas și vom lua în considerare măsurile necesare pentru securitatea Peninsulei Coreene”, a declarat Yoon într-o conferință de presă comună cu președintele polonez Andrzej Duda la Seul.

„Am aderat la un principiu de a nu furniza direct arme letale, dar putem revizui acest lucru, în funcție de activitățile militare nord-coreene”, a adăugat el.

Legea sud-coreeană interzice exportul de arme în zonele de conflict activ, dar Seul a sugerat în mod repetat că acest lucru s-ar putea schimba, în lumina aprofundării cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord.

Atât Yoon, cât și Duda au denunțat trimiterea trupelor nord-coreene în Rusia, descriind-o drept o „încălcare directă a Cartei ONU și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”, în comentarii preluate de agenția de presă Yonhap din Coreea de Sud.

„Coreea de Sud nu va sta niciodată inactivă în această privință și va lua măsurile necesare pas cu pas, în coordonare cu comunitatea internațională, în funcție de dezvoltarea cooperării militare Coreea de Nord-Rusia”, a adăugat Yoon.

Până acum, Seul a oferit Kievului doar ajutor umanitar și militar neletatal, dar a furnizat indirect muniție Ucrainei, în special obuze de artilerie de 155 mm, prin intermediul SUA.

Cu toate acestea, experții care au discutat cu Kyiv Independent la începutul acestei săptămâni au spus că este puțin probabil ca Coreea de Sud să înceapă să furnizeze arme direct, deoarece Seulul este restricționat de propria sa legislație.

„A fost o poziție consecventă pentru că este lege. Nu este doar o alegere politică”, a declarat pentru Kyiv Independent Jenny Town, membru senior la Centrul Stimson și director al programului Stimson Korea și 38 North.

„Președintele nu poate spune doar: „Hei, m-am răzgândit! Iată ce vom face acum”, ci într-adevăr necesită adoptarea unei legislații reale”.

Rata de susținere națională a lui Yoon a scăzut săptămâna aceasta la 24,1%, cel mai scăzut nivel de când a preluat mandatul în 2022.

Town a spus că nu are sprijinul bipartizan necesar pentru a adopta legislația, pentru că se află într-o „poziție atât de slabă în acest moment”. „Dacă urma să existe o asistență militară mai mare pentru Ucraina, este mai probabil să fie prin creșterea canalelor indirecte”, a adăugat Town.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...

Protest de amploare la Guvern. Silvicultorii vor schimbarea Legii pensiilor

Silvicultorii, polițiștii și feroviarii atrag atenția asupra condițiilor dificile de muncă din sectorul lor Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza vineri, 25 octombrie 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă