17.8 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăInternaționalAntonio Guterres, secretarul general al ONU, vrea pace în Fâșia Gaza, Liban...

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, vrea pace în Fâșia Gaza, Liban și Ucraina

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut pace în Fâşia Gaza, într-o intervenţie în cadrul reuniunii de joi, la Kazan, a grupului BRICS cu ţările din Sudul global, pledând în acelaşi timp pentru o „încetare imediată a focului” şi în Liban şi Ucraina, informează EFE.

„Avem nevoie de pace peste tot. Avem nevoie de pace în Gaza, cu o încetare imediată a focului şi o eliberare imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor”, a afirmat secretarul general al ONU în cadrul întâlnirii.

De asemenea, Antonio Guterres a apreciat necesară distribuirea „eficientă” a ajutoarelor umanitare şi realizarea de progrese „ireversibile” pentru „a se pune capăt ocupaţiei israeliene” şi în vederea implementării soluţiei celor două state.

„Avem nevoie de pace în Liban, cu o încetare imediată a ostilităţilor, avansând cu implementarea deplină a rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate” al ONU, a adăugat el.

Antonio Guterres a cerut, de asemenea, pace şi în Ucraina. „O pace justă, în conformitate cu Carta Naţiunilor Unite, dreptul internaţional şi rezoluţiile Adunării Generale”, a precizat secretarul general al ONU.

Antonio Guterres a cerut apărarea „valorilor Cartei ONU

În contextul în care a solicitat, de asemenea, o reglementare a situaţiei din Sudan, Guterres a cerut apărarea „valorilor Cartei ONU, a statului de drept şi a principiilor suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei politice a tuturor statelor”.

În discursul său, secretarul general al ONU a reamintit cele patru provocări evidenţiate în cadrul Summitului Viitorului (22-23 septembrie): finanţele, clima, tehnologia şi pacea.

„Summitul Viitorului a marcat calea pentru consolidarea multilateralismului în vederea unei dezvoltări şi a unei securităţi globale. Acum trebuie să transformăm cuvintele în fapte”, a subliniat el.

Joi, la Kazan, liderii Rusiei, Chinei, Iranului şi Turciei au susţinut necesitatea ajungerii la pacea în Fâşia Gaza şi Liban, iar preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acuzat Israelul de comiterea unui genocid şi de epurarea etnică a poporului palestinian.

Hamas cere o „ acțiune imediată” a ONU pentru a opri războiul din Fâșia Gaza

Mişcarea palestiniană Hamas a cerut marţi o „acţiune imediată” a ONU pentru a pune capăt războiului din Fâşia Gaza, afirmând refuzul său pentru noi negocieri de încetare a focului care ar oferi Israelului „o acoperire pentru a-şi continua agresiunea”, relatează AFP.
„Cerem o acţiune imediată pentru a pune capăt agresiunii israeliene şi războiului de genocid împotriva poporului nostru în Fâşia Gaza” şi „afirmăm cu fermitate (refuzul) nostru de a ne angaja în negocieri noi care ar da ocupaţiei o acoperire pentru a-şi continua agresiunea”, se arată într-un mesaj adresat de mişcarea islamistă secretarului general al ONU Antonio Guterres.

La aproape un an de la declanşarea războiului din Gaza împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, la graniţa sa de sud, Israelul se concentrează acum pe frontiera de nord, de unde Hezbollah, susţinută de Iran, lansează rachete către Israel în sprijinul Hamas.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Accident teribil în Maramureș. Două persoane au murit, după ce mașina în care se aflau a fost lovită de tren

Un accident tragic a avut loc în localitatea Recea, județul Maramureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren la o trecere la...

Zboruri spațiale turistice vor avea loc în 2027. De unde poți cumpăra bilet

Start-upul chinez Deep Blue Aerospace a făcut un pas important în industria turismului spațial, anunțând că va pune în vânzare primele două bilete pentru...

Îmbătrânirea populației, povara bugetelor

Declinul demografic, o amenințare majoră pentru stabilitatea financiară a României și a economiilor globale Îmbătrânirea populației reprezintă deja un factor de presiune semnificativă asupra finanțelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă