16.2 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAmânarea impozitării imobilelor la valoarea de piață până în 2026, decisă de...

Amânarea impozitării imobilelor la valoarea de piață până în 2026, decisă de Guvern

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care amână impozitarea proprietăților imobiliare (apartamente și case) la valoarea de piață până la 1 ianuarie 2026.

Această schimbare, care ar fi adus creșteri semnificative ale impozitelor în zonele dezvoltate cu prețuri ridicate, era inițial programată să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025, conform legislației curente.

Amânarea oferă timp suplimentar pentru implementarea unui sistem informatic necesar pentru corelarea valorilor impozabile cu prețurile de piață, un angajament stabilit prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Motivele amânării impozitării proprietăților la valoarea de piață

Ministerul Finanțelor a explicat că întârzierea este legată de dezvoltarea tehnică și de asistența oferită de Banca Mondială pentru implementarea acestei reforme.

Noua structură specializată, ce va fi creată în cadrul ministerului, va gestiona baza de date națională a proprietăților și va colabora cu unitățile administrativ-teritoriale pentru asigurarea unei impozitări corecte și eficiente.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară va oferi Ministerului Finanțelor acces la resursele informatice necesare pentru realizarea acestui proiect.

Numărul de posturi din cadrul ministerului va fi suplimentat printr-un act normativ ulterior pentru a susține această reformă.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Bucureștenii, pe cale de a atinge standardele europene: Venituri medii anuale de peste 18.500 de euro, conform unui studiu

Pentru prima dată, locuitorii Bucureștiului au ajuns la venituri medii anuale disponibile de peste 18.500 de euro, un nivel comparabil cu media din Uniunea...

Ciolacu roșu ca racul – Academia Catavencu

Mai nou, jurnaliștii au început să-și coboare privirea spre lucruri mai pământene, mai bine spus, mai cele care au contact direct cu pământul....

Majorarea salariului minim la 4.050 lei stârnește tensiuni între sindicate și patronate

Propunerea de majorare a salariului minim brut la 4.050 de lei, programată pentru 1 ianuarie 2025, a generat dezbateri aprinse între sindicate și patronate....
Ultima oră
Pe aceeași temă