18.1 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăOp & Ed„Izolatul Putin” în noua ordine mondială

„Izolatul Putin” în noua ordine mondială

Summitul BRICS din Kazan, un oraș rusesc străvechi de la răscrucea Europei și Asiei, este, în aceste zile, ca un spectacol de jonglerie geopolitică. Fiecare lider aruncă în aer sfere de influență, putere și ambiții, sperând ca acestea să aterizeze într-o configurație diferită, care să schimbe balanța puterii globale.

Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, cu noi participanți precum Egiptul, Iranul, Etiopia și Emiratele Arabe Unite, încearcă să creeze o contrapondere la hegemonia occidentală, coordonată de Statele Unite.

Cu absența președintelui brazilian Lula da Silva din cauza accidentului său neașteptat, scena își pierde o piesă importantă. Totuși, Rusia și China sunt dornice să arate că spectacolul poate continua fără probleme. Vladimir Putin și Xi Jinping se întâlnesc în „cortul global” pentru a întări legăturile și a sugera că ele pot deveni un model de cooperare în vremuri tumultoase. Relația lor este prezentată ca un duet perfect, un exemplu de cum ar trebui construite alianțele într-o lume care se schimbă rapid, unde barierele tradiționale sunt înlocuite cu noi acorduri.

Summitul din Kazan este mult mai mult decât o simplă întâlnire a statelor BRICS, este o declarație ambițioasă. Putin și Xi transmit clar că Occidentul, cu sancțiunile și retorica sa, devine tot mai izolat, în timp ce „majoritatea globală” se coagulează în jurul unei noi viziuni. Este ca un dans de măști în care fiecare partener își joacă rolul, de la Iranul care caută aliați împotriva sancțiunilor, la Africa de Sud, care visează la mai multă independență economică.

În această atmosferă, Kazan devine un „amfiteatru al ambițiilor globale”. Putin arată tuturor, fără echivoc, că războiul din Ucraina nu l-a izolat pe plan internațional, ci dimpotrivă, l-a transformat într-un magnet pentru acele națiuni care se simt ignorate sau marginalizate de ordinea globală, coordonată de SUA.

În tabăra BRICS, aceste țări își văd propriile aspirații reflectate în retorica lui Putin și Xi: visul unui sistem internațional în care fiecare țară are dreptul la o voce puternică și la relații bilaterale de pe poziții de egalitate.

Kazan este, în aceste zile, scena unei piese care explorează o lume polarizată, un ring în care rivalitatea cu Occidentul este afișată deschis. Liderii prezenți aduc în discuție ideea unei „noi ordini mondiale”, una în care vechile puteri nu mai sunt la fel de dominante, iar noile alianțe din Sudul global își fac loc pe scena principală. Este o lume în care discursurile lui Putin și Xi rescriu dorința de a schimba regulile jocului internațional, contestând narativul stabilit de vechile puteri ale lumii.

Spectacolul din Kazan este încă în desfășurare, iar succesul acestuia va depinde de coeziunea dintre partenerii BRICS și de impactul ei pentru restul lumii.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

350 de persoane au participat la căutarea unui băiat de 13 ani care s-a rătăcit în pădure. A fost găsit la o distanță de...

O mobilizare impresionantă a avut loc în județul Mureș, la Sovata, pentru salvarea unui băiat de 13 ani, care s-a rătăcit în pădure în...

Noaptea Companiilor, debut de succes în București: Peste 2.000 de participanți atrași în două zile

Prima ediție a târgului neconvențional de joburi Noaptea Companiilor organizată la București pe 16-17 octombrie a atras peste 2.000 de participanți, confirmând așteptările organizatorilor. Evenimentul...

AEP, Autoritatea Electorală Permanentă, oferă bani pentru alegerile prezidențiale: cum devii membru în secțiile de votare

Pentru a deveni membru al unei secții de votare în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, procesul implică mai mulți pași și respectarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă