11.6 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăVolumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 3,1% în primele opt luni...

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 3,1% în primele opt luni din 2024, cu accent pe clădirile rezidențiale

Volumul total al lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere de 3,1% în primele opt luni ale anului 2024, conform datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Segmentul clădirilor rezidențiale a suferit cea mai mare scădere, de 23,9%, în timp ce lucrările la clădirile nerezidențiale au înregistrat o scădere moderată de 2,3%. În schimb, construcțiile inginerești au crescut cu 6,3%.

În ceea ce privește elementele de structură, lucrările de reparații capitale au scăzut cu 8%, iar lucrările de construcții noi au înregistrat o diminuare de 2,9%. Totuși, în cadrul lucrărilor de reparații capitale s-a observat o creștere de 6,3%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, lucrările de întreținere și reparații curente au scăzut cu 4,6%, iar cele de construcții noi cu 3,5%.

Pe de altă parte, lucrările de reparații capitale au crescut cu 7,1%.

Pe tipuri de construcții, clădirile rezidențiale au înregistrat o scădere de 23,2%, în timp ce clădirile nerezidențiale au avut o scădere mai mică, de 0,7%. Construcțiile inginerești au continuat să crească, cu un avans de 7,3%.

În luna august, față de luna precedentă, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 8,6%, datorită creșterii în lucrările de construcții noi (10,5%) și în lucrările de întreținere și reparații curente (9,1%).

În schimb, lucrările de reparații capitale au scăzut cu 1,1%.

Comparativ cu august 2023, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 4,4%. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreținere și reparații curente (minus 10,7%) și la construcțiile noi (minus 6%). În contrast, lucrările de reparații capitale au crescut semnificativ, cu 19,6%.

Pe tipuri de construcții, clădirile rezidențiale au scăzut puternic, cu 29,9%, iar clădirile nerezidențiale cu 2,8%. Construcțiile inginerești au înregistrat o creștere de 4,3%.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Netanyahu spune că pacea este mai aproape după uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu, a declarat joi seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Donald Trump îl atacă pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodată să lase să înceapă acest război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară a fost invadată de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodată să lase să...

Marcel Ciolacu: România va intra anul acesta în Schengen şi cu graniţele terestre

Premierul a afirmat că a rezolvat Schengen, după un eşec al fostului prim-ministru Marcel Ciolacu a declarat că are „mai multe informații” care îi permit...
Ultima oră
Pe aceeași temă