7.4 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăSocialPensionare anticipată pentru românii care locuiesc în zone poluate

Pensionare anticipată pentru românii care locuiesc în zone poluate

Un proiect legislativ, adoptat tacit de Senat, reintroduce această pensionare anticipată 

De la 1 septembrie, noua Lege a pensiilor a înlocuit-o pe cea anterioară și nu mai reglementează posibilitatea reducerii vârstei de pensionare cu doi ani pentru cei ce au locuit 30 de ani în zone poluate. Mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect legislativ adoptat tacit la Senat, ca această pensionare anticipată să reapară, scrie avocat.net.

Legea 360/2023 urmează să fie modificată, astfel încât și după 1 septembrie, data la care a intrat în vigoare, să se aplice unele dintre prevederile cuprinse în vechea lege a pensiilor, și anume, Legea 263/2010, care a fost abrogată integral la începutul toamnei.

La alineatul 5 al articolului 65, actuala Lege a pensiilor stabilește posibilitatea ca cei ce au locuit 30 de ani în zone afectate de poluare, să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără să fie penalizați.

Potrivit inițiatorilor proiectului, măsura este necesară, deoarece „mulţi dintre locuitorii acestor zone suferă de probleme grave de sănătate, mai ales din pricina faptului că au trăit și au lucrat într-un mediu foarte toxic. Poluarea aerului are o multitudine de efecte negative asupra sănătății, multe dintre acestea fiind manifestări grave, care apar după expunerea mai îndelungată la un aer poluat. Printre acestea putem număra: boli respiratorii și pulmonare, crize de astm, emfizem pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar, diferite forme de pneumonie, leucemie, etc”, se arată în proiect.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Fii brand întâi la tine acasă

Flori rare, crescute cu greu, uneori la umbră, deși au nevoie de lumină și soare mult, produsele românești sunt rara avis pe rafturile marilor...

Netanyahu spune că pacea este mai aproape după uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu, a declarat joi seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Donald Trump îl atacă pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodată să lase să înceapă acest război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară a fost invadată de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodată să lase să...
Ultima oră
Pe aceeași temă