12.8 C
București
joi, 17 octombrie 2024
AcasăEconomieRomânia, campioană la inflație: Șapte luni pe podiumul scumpirilor în UE

România, campioană la inflație: Șapte luni pe podiumul scumpirilor în UE

România este ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, cu un avans anual al preţurilor de 4,8%

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna septembrie până la 2,1%, de la un nivel de 2,4% în august. România însă, rămâne pe podium ca ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE, cu un avans anual al preţurilor de 4,8%, arată datele publicate, joi, de Eurostat.

Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei, în luna septembrie, au fost Irlanda (0,0%), Lituania (0,4%), Slovenia şi Italia (ambele cu 0,7%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (4,8%), Belgia (4,3%) şi Polonia (4,2%), scrie Agerpres.

Comparativ cu datele din luna august 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România de la 5,3%, până la 4,8%, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în cinci state membre.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază, în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut uşor, de la 2,8%, până la 2,7%. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut uşor, de la 2,8%, până la 2,7%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat, săptămâna trecută, că rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna septembrie 2024, la 4,62%, de la 5,1% în august, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,72%, cele nealimentare cu 3,3%, iar serviciile cu 7,88%, mai arată sursa citată.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Copiii milionarului hunedorean Adrian Marţian, daţi dispăruţi de 3 zile, au fost găsiţi

Copiii spun că erau cu niște persoane care vorbeau o limbă străină, dar că s-au purtat frumos cu ei Potrivit primelor informații, Adrian Marțian ar...

Termoenergetica începe probele la cald în noaptea de 18 spre 19 octombrie

Termoenergetica (CMTEB) S.A. anunță că, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, vor începe probele la cald pentru consumatorii urbani din Capitală. Probele se...

Moldova destabilizată. Tineri antrenați de mercenari Wagner, ca să provoace forțele de ordine, la scrutinul de duminică

Directorul Serviciului de Informații și Securitate declară că au fost destabilizate tabere de tineri care învățau să provoace forțele de ordine și să folosească...
Ultima oră
Pe aceeași temă