12.8 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieBฤƒnci & AsigurฤƒriSistemul bancar romรขnesc depฤƒศ™eศ™te media UE la profitabilitate ศ™i solvabilitate, cu potenศ›ial...

Sistemul bancar romรขnesc depฤƒศ™eศ™te media UE la profitabilitate ศ™i solvabilitate, cu potenศ›ial de creศ™tere รฎn creditare

Profitabilitatea sistemului bancar din Romรขnia a crescut constant รฎn ultimii ani, ajungรขnd sฤƒ fie dublฤƒ faศ›ฤƒ de media europeanฤƒ, conform datelor BNR, citate de Ziarul Financiar.

Deศ™i ratele de profit sunt sub cele din economia realฤƒ romรขneascฤƒ, ele rฤƒmรขn semnificative. รŽn acelaศ™i timp, rata creditelor neperformante (NPL) a scฤƒzut puternic la 2,4%, fiind totuศ™i uศ™or peste media UE.

Un alt aspect pozitiv pentru sectorul bancar romรขnesc este raportul cost/venit, care se situeazฤƒ la 50%, sub media europeanฤƒ, BNR recomandรขnd un raport de sub 50%.

De asemenea, raportul credite/depozite, situat la 60%, este mult sub media UE de 107%, semnalรขnd un potenศ›ial semnificativ de creditare pe piaศ›a localฤƒ.

Sistemul bancar romรขnesc, peste media europeanฤƒ

Conform BNR, indicatorii de risc ศ™i prudenศ›ฤƒ pentru sistemul bancar romรขnesc sunt รฎn cele mai bune intervale, performanศ›a acestuia depฤƒศ™ind media europeanฤƒ รฎn majoritatea cazurilor.

Solvabilitatea ศ™i lichiditatea rฤƒmรขn la niveluri ridicate, cu o ratฤƒ a fondurilor proprii totale de 22,9% ศ™i un indicator de acoperire a lichiditฤƒศ›ii de 286% รฎn martie 2024.

รŽn ciuda uศ™oarelor scฤƒderi รฎn T1/2024, solvabilitatea sistemului bancar romรขnesc rฤƒmรขne peste media UE, cu o ratฤƒ a fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) de aproximativ 20%, comparativ cu media europeanฤƒ de 17%.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roศ™ioru, nฤƒscut รฎn 1989, este un profesionist รฎn comunicare ศ™i mass-media din Bucureศ™ti. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, Narcis a avut diverse roluri รฎn mass-media, inclusiv editor web ศ™i specialist รฎn social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro ศ™i producฤƒtor video la Mediafax Group. A fost ศ™i redactor-ศ™ef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorialฤƒ ศ™i gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomฤƒ de master รฎn Tehnici de Comunicare ศ™i Producศ›ie Mass-Media de la Universitatea Dunฤƒrea de Jos din Galaศ›i, unde a obศ›inut ศ™i diploma de licenศ›ฤƒ รฎn Jurnalism.
Cele mai citite

Rusia a rฤƒspuns la โ€žplanul de victorieโ€ al lui Volodimir Zelenski

Preศ™edintele ucrainean Volodimir Zelenski ศ™i-a prezentat, miercuri, โ€žplanul de victorieโ€, รฎntr-un discurs rostit รฎn Parlamentul de la Kiev. Reacศ›ia Moscovei nu a รฎntรขrziat sฤƒ...

Termoenergetica รฎncepe probele la cald รฎn noaptea de 18 spre 19 octombrie

Termoenergetica (CMTEB) S.A. anunศ›ฤƒ cฤƒ, รฎn cursul nopศ›ii de vineri spre sรขmbฤƒtฤƒ, vor รฎncepe probele la cald pentru consumatorii urbani din Capitalฤƒ. Probele se...

Cum sฤƒ รฎศ›i gฤƒseศ™ti internshipul ideal: mai multe oportunitฤƒศ›i decรขt crezi ศ™i unde sฤƒ le cauศ›i

Gฤƒsirea unui internship care sฤƒ รฎศ›i ofere un start solid รฎn carierฤƒ poate fi dificilฤƒ, dar opศ›iunile sunt numeroase dacฤƒ te informezi corect ศ™i...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ