11.6 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒSUA acuzฤƒ Rusia de amestec รฎn alegerile de duminicฤƒ din Republica Moldova

SUA acuzฤƒ Rusia de amestec รฎn alegerile de duminicฤƒ din Republica Moldova

Statele Unite(SUA) acuzฤƒ Rusia cฤƒ รฎncearcฤƒ sฤƒ influenลฃeze alegerile de duminicฤƒ din Republica Moldova. Potrivit oficialilor de la Casa Albฤƒ, Moscova a cheltuit pรขnฤƒ acum milioane de dolari pentru a-i convinge pe moldoveni sฤƒ nu voteze cu actuala preลŸedintฤƒ Maia Sandu ลŸi sฤƒ nu fie de acord cu aderarea la Uniunea Europeanฤƒ. Chiar azi forลฃele speciale au descins la sediul partidului controlat de oligarhul pro-rus Ilan ลžor, ca parte a anchetei privind รฎncercarea de fraudare a alegerilor, potrivit Antena 1.

Ministrul de externe de la ChiลŸinฤƒu, Mihai PopลŸoi, a declarat miercuri cฤƒ sunt semnale cฤƒ รฎn Federaลฃia Rusฤƒ s-ar รฎncerca organizarea unor transporturi cu alegฤƒtori pentru a da impresia de aglomeraลฃie la cele douฤƒ secลฃii de vot care vor fi deschise la Moscova pentru alegerile prezidenลฃiale ลŸi referendumul proeuropean din 20 octombrie. Ministerul de Externe al Republicii Moldova avertizeazฤƒ autoritฤƒลฃile ruse sฤƒ nu permitฤƒ periclitarea procesului electoral.

„Din pฤƒcate, avem semnale, inclusiv รฎn spaลฃiul public, cฤƒ Federaลฃia Rusฤƒ ar รฎncerca sฤƒ organizeze transportarea alegฤƒtorilor, lucru care este ilegal conform Codului electoral al Republicii Moldova. รŽn cazul รฎn care acest lucru se va confirma, va trebui sฤƒ luฤƒm mฤƒsuri. (..) รŽn dependenลฃฤƒ de situaลฃia care se va crea, mฤƒsurile vor fi impuse de organul electoral”, a declarat Mihai PopลŸoi, citat de Radio Moldova.

Moscova, acuzatฤƒ cฤƒ transportฤƒ alegฤƒtori la secศ›iile de votare din Federaศ›ia Rusฤƒ

Ulterior, Ministerul de Externe a transmis un comunicat prin care spune cฤƒ „a luat notฤƒ cu preocupare” de informaลฃiile apฤƒrute รฎn spaลฃiul public despre รฎncercฤƒri de organizare a transportฤƒrii ilegale a alegฤƒtorilor la secลฃiile de vot din Federaลฃia Rusฤƒ. „Considerฤƒm cฤƒ scopul acestor รฎncercฤƒri este de a pune la รฎndoialฤƒ legitimitatea scrutinului. รŽn acest sens, Ministerul Afacerilor Externe atrage atenลฃia autoritฤƒลฃilor ruse ลŸi oricฤƒror entitฤƒลฃi despre neadmiterea รฎncercฤƒrilor de periclitare a procesului electoral prin acลฃiuni contrare legii ลŸi menite, รฎn mod artificial, sฤƒ inducฤƒ impresia unor aglomeraลฃii la secลฃiile de vot din cadrul Ambasadei noastre la Moscova”, a transmis MAE de la ChiลŸinฤƒu.

Pentru alegerile din 20 octombrie, รฎn trei ลฃฤƒri รฎn care se desfฤƒลŸoarฤƒ conflicte – Israel, Ucraina ลŸi Federaลฃia Rusฤƒ – vor fi organizate cรขte douฤƒ secลฃii de votare. Iniลฃial, Comisia Electoralฤƒ Centralฤƒ (CEC) a decis sฤƒ deschidฤƒ cinci secลฃii de votare รฎn Rusia, รฎnsฤƒ numฤƒrul a fost redus la douฤƒ, la recomandarea Serviciului de Informaลฃii ลŸi Securitate ลŸi a Ministerului de Externe, care au spus cฤƒ nu au posibilitatea de a asigura logistica pentru funcลฃionarea unor birouri electorale ลŸi รฎn alte trei oraลŸe ruseลŸti.

„Vom depune eforturi susลฃinute pentru a organiza eficace procesul electoral, dar, cu mare regret, avรขnd รฎn vedere situaลฃia de securitate din aceste trei ลฃฤƒri, nu putem garanta securitatea รฎn afara misiunilor diplomatice”, a explicat Mihai PopลŸoi.

รŽn schimb, รฎn Romรขnia vor fi deschise 16 secลฃii de vot, dintre care trei la BucureลŸti.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Eduard Novak ศ™i Elisabeta Lipฤƒ au pornit o disputฤƒ รฎn online privind premiile de dupฤƒ JO 2024

Modul de aplicare a normelor pentru recompensarea sportivilor ลŸi personalului din federaลฃii รฎn urma performanลฃelor obลฃinute la Jocurile Olimpice de la Paris a iscat...

Abbas Araghchi, ministrul iranian de externe, a sosit รฎn Egipt รฎntr-o vizitฤƒ fฤƒrฤƒ precedent รฎn ultimii 12 ani

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a sosit miercuri searฤƒ รฎn Egipt, a informat agenลฃia oficialฤƒ Irna, o vizitฤƒ fฤƒrฤƒ precedent รฎn aceastฤƒ ลฃarฤƒ...

Eduard Novak ศ™i Elisabeta Lipฤƒ au pornit o disputฤƒ รฎn online privind premiile de dupฤƒ JO 2024

Modul de aplicare a normelor pentru recompensarea sportivilor ลŸi personalului din federaลฃii รฎn urma performanลฃelor obลฃinute la Jocurile Olimpice de la Paris a iscat...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ