21 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăSocialEvenimentGabriela Melinescu s-a stins din viață. Scriitoarea avea 82 de ani

Gabriela Melinescu s-a stins din viață. Scriitoarea avea 82 de ani

Gabriela Melinescu a decedat marți, 15 octombrie, conform anunțului Institutului Cultural Român. Stabilită în Suedia din anul 1975, Melinescu a avut o carieră remarcabilă ca poetă, prozatoare, traducătoare și graficiană.

Gabriela Melinescu s-a stins din viață. Scriitoarea avea 82 de ani

La vârsta de 33 de ani, Gabriela Melinescu a reușit să se impună rapid în elita literară a Suediei, fiind recunoscută pentru contribuțiile sale valoroase în domeniul literaturii. Scrierile sale au fost apreciate atât în România, cât și în străinătate, iar moartea sa lasă un gol în peisajul cultural românesc.

„Institutul Cultural Român a aflat cu mare întristare vestea trecerii în neființă a Gabrielei Melinescu, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate scriitoare din România, stabilită în Suedia din anul 1975. Scriitoarea a decedat, pe data de 15 octombrie 2024, la vârsta de 82 de ani, la Stockholm.

CITEȘTE ȘI – De la București la New York. Mircea Cărtărescu va preda la Universitatea Columbia

Poetă, prozatoare, traducătoare şi graficiană, autoare a peste 20 de volume, Gabriela Melinescu s-a stabilit în Suedia, la vârsta de 33 de ani și s-a impus rapid în elita literară a acestei țări”, transmite Institutul Cultural Român pe pagina de Facebook.

Poeta a îmbogățit spațiul scandinav prin literatura ei, Suedia are motive să îi fie foarte recunoscătoare.Am avut și bucuria de a colabora în cadrul unor proiecte de traducere a poeziei românești, printre care și opera Ilenei Mălăncioiu. Am fost onorată că am participat la celebrarea operei Gabrielei Melinescu, la Institutul Cultural din Stockholm, când ea a împlinit 80 de ani, a declarat scriitoarea suedeză Agneta Pleijel.

Gabriela Melinescu s-a născut pe 16 august 1942, în București. După ce a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, ea a lucrat ca redactor la revistele „Femeia” și „Luceafărul”. Între 1965 și 1975, Melinescu a publicat numeroase volume de poezie, printre care:

  • „Ceremonie de iarnă” (EPL, 1965)
  • „Ființele abstracte” (Ed. Tineretului, 1967)
  • „Interiorul legii” (EPL, 1968)
  • „Boala de origine divină” (Albatros, 1970)
  • „Jurământul de sărăcie, castitate și supunere” (Eminescu, 1972) – care i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor
  • „Îngânarea lumii” (Albatros, 1972)
  • „Împotriva celui drag” (Eminescu, 1975)

De asemenea, Melinescu a publicat un volum de proză intitulat „Bobinocarii” (EPL, 1969), o carte pentru copii „Catargul cu două corăbii” (Ed. Tineretului, 1969), și o carte de reportaje, „Viața cere viață”, scrisă împreună cu Sânziana Pop (Ed. Eminescu, 1975).

Gabriela Melinescu a lăsat o amprentă importantă în literatura română, contribuind cu opere valoroase atât în poezie, cât și în proză.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Comisia Europeană reduce fondurile alocate României pentru sectorul apicol

Comisia Europeană a anunțat deducerea sumei de 139.138,58 euro din fondurile europene destinate României, ca urmare a neîndeplinirii criteriilor de încasare a fondurilor în...

Elev de 12 ani adus de părinți la spital, după un incident petrecut la școală

Un incident grav a declanșat o anchetă la o școală din orașul Săveni, județul Botoșani, după ce un elev de 12 ani a ajuns...

BMW cere Europei să revizuiască planul de interzicere a motoarelor pe combustie până în 2035

Europa ar trebui să renunțe la planul de a interzice vânzarea de autoturisme noi cu motoare pe combustie din 2035, susține Oliver Zipse, directorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă