17 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 15 octombrie 2024
AcasฤƒOp & EdPe uศ™a din dos a Academiei

Pe uศ™a din dos a Academiei

Existฤƒ pe lumea aceasta instituศ›ii laice care sunt รฎnconjurate de un nimb sacral misterios. Partea de basorelief este una seducฤƒtoare ศ™i impunฤƒtoare, รฎn spatele zidurilor domneศ™te discreศ›ia absolutฤƒ. O instituศ›ie de acest gen este Academia Romรขnฤƒ, despre care ne-am obiศ™nuit sฤƒ aflฤƒm doar adevฤƒruri oficiale. Pรขnฤƒ ศ™i la Vatican s-a mai tras prelata de pe unii dintre marii prelaศ›i, surprinศ™i รฎn scandaluri sexuale sau de corupศ›ie.

Academicianul Eugen Mihฤƒescu, mare grafician ศ™i talentat condei, ne-a dezvฤƒluit recent cรขteva dintre dedesubturile รฎmbรขcsite ale interiorului academic. Schiศ›a atmosferei academice te duce cu gรขndul la figurile din filmul  marelui regizor John Huston, โ€Onoarea familiei Prizziโ€, cu nu mai puศ›in marele Jack Nicholson. Acolo รฎi vedem pe octogenarii ศ™i nonagenarii din Cosa Nostra cum stau doar รฎn penumbra birourilor, noduroศ™i, gรขjรขiศ›i, repetรขnd รฎntruna ca niศ™te ramoliศ›i vanitoศ™i formule ca โ€onoareโ€, โ€respectโ€. รŽi vezi cum emanฤƒ prin toate ridurile distincศ›ie purฤƒ, de ai senzaศ›ia cฤƒ te afli la o academie iezuitฤƒ.

Dincoace, รฎn academia mioriticฤƒ, gฤƒsim tot o atmosferฤƒ demnฤƒ de โ€žpivniศ›ele Vaticanuluiโ€.  รŽn acest sens, una dintre informaศ›iile din interior o priveศ™te pe o autoare, care a forศ›at fฤƒrฤƒ succes uศ™a din spate pentru intrarea รฎn Academie.     

Unul dintre cele mai deplorabile fenomene culturale este cel al parazitismului pe lรขngฤƒ marii autorii. Precum pฤƒduchele care suge sรขngele elefantului, la fel existฤƒ ศ™i o specie de intelectuali sterili care trฤƒiesc din cadavrele unor mari figuri culturale. E valabil ศ™i pentru cei care o ศ›in รฎntr-un elogiu continuu, dar si pentru cei ahtiaศ›i dupฤƒ sacrilegiu. E ศ™i cazul numitei Marta Petreu, care de la stadiul de profesoarฤƒ de cartier, รฎnainte de 89, a devenit dupฤƒ revoluศ›ie un cadru universitar de nฤƒdejde ศ™i  o prolificฤƒ autoare de cฤƒrศ›i de istorie culturalฤƒ, care nu spun nimic nou, dar fac oarece vรขlvฤƒ avรขnd รฎn vedere sensibilitatea temelor ศ™i numele  atractive ale personalitฤƒศ›ilor vizate.

Din pฤƒcate, un mai slab istoric hermeneut al generaศ›iei 27` nici cฤƒ se putea gฤƒsi, avรขnd รฎn vedere simplitatea abordฤƒrii ศ™i cliศ™eele ideologico – politice prin care autoarea vrea sฤƒ ne arate cฤƒ e o vajnicฤƒ apฤƒrฤƒtoare a abordฤƒrilor corecte politic.

Marea ศ›intฤƒ a soroศ™istilor progresiศ™ti e legendarul profesor Nae Ionescu, despre care un liberal de tradiศ›ie, nu de tranziศ›ie, ca Alexandru Paleologu, spunea cฤƒ la ora aceea โ€era una dintre cele mai mari inteligenศ›e din Europaโ€.

Marta Petreu l-a โ€apostrofatโ€ pe marele profesor de metafizicฤƒ, reciclรขnd  acuzaศ›ia de plagiat, pe baza unor speculaศ›ii ศ™i a unor decontextualizฤƒri, ca apoi sฤƒ se simtฤƒ furatฤƒ de Alexandra Lavastine, de fapt o colegฤƒ de-a ei รฎn demolarea mitului generaศ›iei 27`. รŽn parantezฤƒ fie spus, Lavastine e fosta soศ›ie al lui Emil Hurezeanu, un disident perestroikist bine fezandat prin cotloanele tranziศ›iei. Nu รฎn ultimul rรขnd, revista literarฤƒ โ€Apostrofโ€, condusฤƒ de โ€apocalipticaโ€ Marta Petreu, plasa pe frontispiciu subvenศ›ia soroศ™istฤƒ la sfรขrศ™itul anilor 90`.

O replicฤƒ foarte bunฤƒ la rฤƒstฤƒlmฤƒcirile tendenศ›ioase ศ™i superficiale ale Martei Petreu a venit din partea profesorului Liviu Bordaศ™, universitar titrat internaศ›ional, รฎn volumul โ€Apaศ™ul metafizic ศ™i paznicii filozofieiโ€ apฤƒrut la editura Humanitas. Din pฤƒcate, cartea n-a fost promovatฤƒ. Titlul, deศ™i are calitate literarฤƒ, nu a fost unul prea inspirat pentru o lucrare cu caracter polemic. Putem avea suspiciuni rezonabile legate de motivele nepromovฤƒrii, avรขnd รฎn vedere cฤƒ ศ™i editura Humanitas a dat ศ™i dฤƒ tot ce trebuie dat cezarului progresist รฎn forme mai mult sau mai puศ›in subtile.

Un exemplu recent de slugฤƒrnicie subtilฤƒ a avut loc cu prilejul reeditฤƒrii serie de autor Cioran, cu ocazia celor 110 ani de la naศ™terea sa. Au apฤƒrut toate volumele sale, mai puศ›in โ€Istorie ศ™i Utopieโ€, unul dintre cele mai interesante eseuri ale sale. รŽntr-un capitol al eseului sฤƒu, Cioran vorbeศ™te despre vitalismul imperial rusesc. Scrierea sa de la acel moment era marcatฤƒ inevitabil de realitฤƒศ›ile istorice care reliefau cuprinderea imensฤƒ a Imperiului Sovietic la sfรขrศ™itul anilor 50`. Nu gฤƒsim รฎnsฤƒ un elogiu adus Rusiei, paradoxalul Cioran penduleazฤƒ รฎntre fascinaศ›ia oripilatฤƒ รฎn faศ›a monstruozitฤƒศ›ii imperiale ศ™i dezgustul indulgent pentru civilizaศ›ia epilatฤƒ ศ™i neutrฤƒ de tip helvetic. Suficient ca acest text sฤƒ poatฤƒ fi catalogat drept propagandฤƒ ruseascฤƒ de cฤƒtre politrucii fฤƒrฤƒ discernฤƒmรขnt ai acestui context belicos. Motiv pentru care volumul lui  Cioran mai are de aศ™teptat, un nu se ศ™tie ce fel de deznodฤƒmรขnt.

Pe lรขngฤƒ o bunฤƒ corectare a puzzle-ului hermeneutic rezolvat greศ™it de cฤƒtre veleitara academicianฤƒ, autorul scoate la luminฤƒ ศ™i relaศ›iile politico โ€“ oculte care au propulsat-o รฎn carierฤƒ, dar ศ™i lacunele grave profesionale pentru cineva cu pretenศ›ii รฎnalt academice, nestฤƒpรขnirea celor douฤƒ mari limbi ale filozofiei, greaca veche ศ™i germana.        

Acuzele politice pe care le aduce distinsa politrukฤƒ culturalฤƒ de la Cluj, vรขrfurilor generaศ›iei interbelice, nu ies din linia cliศ™eelor. Practic nu e niciun aport propriu si nicio descoperire senzaศ›ionalฤƒ. Cel mult niศ™te afirmaศ›ii lansate peste balta gรขndirii, de genul, intelectualii din perioada interbelicฤƒ sunt mai de acuzat decรขt cei din anii 50`, pentru cฤƒ ei puteau alege โ€Democraศ›iaโ€. Dacฤƒ dictatorul mafiot ศ™i criminal, Carol al II-lea, a asigurat un climat democratic, atunci vorbim ศ™i de o proastฤƒ cunoaศ™tere a perioadei. ศ˜i nu e vorba doar de dictatura regalฤƒ din 1938, aceea a fost doar o oficializare, toatฤƒ perioada a stat sub semnul autoritarismului, a ticฤƒloศ™iei ศ™i a crimei de stat. E adevฤƒrat cฤƒ ศ™i legionarii aveau crima politicฤƒ drept ultim rฤƒspuns. Cele douฤƒ forศ›e s-au meritat din acest punct de vedere, niciuna cochetรขnd cu democraศ›ia. Anii 30` sunt orice, numai democraศ›ie realฤƒ nu.

Cartea despre Cioran ศ™i-a intitulat-o tendenศ›ios agravant, โ€Un trecut deocheatโ€, de a-i putea crede cฤƒ numele filozofului din Rฤƒศ™inari apare ศ™i la procesul de la Nurnberg. Apoi, pentru a nu-ศ™i pune รฎn cap pe toศ›i fanii lui Cioran, distinsa preacademicianฤƒ e atinsฤƒ de vanitatea mฤƒrturisirilor inocente ศ™i ne asigurฤƒ pe toศ›i cฤƒ filozoful mansardei era sincer รฎn tot ce scria ศ™i cฤƒ n-avea nicio dozฤƒ de cabotinism. Acest fapt este infirmat de toศ›i cei care l-au cunoscut mai bine pe filozof, spre deosebire de doamna รฎn cauzฤƒ care nu l-a cunoscut, dar ศ™tie ea mai bine.

Marta Petreu are doar un talent comun ศ™i atรขt, ea nu este Marguerite Yourcenar, prima femeie primitฤƒ รฎn Academia Francezฤƒ ศ™i o prozatoarea de excepศ›ie. 

De regulฤƒ pe uศ™a din dos se efectueazฤƒ ieศ™irile de urgenศ›ฤƒ, dar iatฤƒ cฤƒ sunt forศ›ate ศ™i intrฤƒrile de urgenศ›ฤƒ. Din fericire, tot pe uศ™a din dos mai ies la luminฤƒ ศ™i adevฤƒruri despre intrigile iezuitice ale unor capete care vor sฤƒ intre cu forศ›a sub streaศ™ina coroanei academice.

Ciprian Blidaru
Ciprian Blidaru
Ciprian Blidaru este contributor RL din anul 2021. Ciprian a studiat Filozofia la Universitatea BabeลŸ - Bolyai, Cluj Napoca ศ™i deศ›ine un master รฎn Managementul Resurselor Umane. Debut รฎn presฤƒ: 2004, ลŸtiri, reportaje, interviuri, editoriale, emisiuni radiofonice, apariศ›ii รฎn presa localฤƒ ลŸi centralฤƒ :Hotnews, Evz, Lumea, Europolis, Dilema Veche.
Cele mai citite

Alertฤƒ naศ›ionalฤƒ: O bonฤƒ a pierdut copiii unui milionar din Hunedoara

Copiii sunt cฤƒutaศ›i de poliศ›ie cu drone ศ™i cรขini de urmฤƒ ศ™i au fost daศ›i รฎn urmฤƒrire naศ›ionalฤƒ Milionarul Adrian Marศ›ian a anunศ›at dispariศ›ia celor...

SUA sunt รฎngrijorate de manevrele Chinei de lรขngฤƒ Taiwan

Statele Unite ลŸi-au exprimat luni รฎngrijorarea cu privire la noul val de manevre militare chineze din apropierea Taiwanului, subliniind cฤƒ aceste exerciลฃii "nejustificate" ar...

Consens la ONU: organizaศ›ia este alฤƒturi de Liban รฎn confruntarea cu Israel

Israelul ศ™i-a extins luni ศ›intele รฎn rฤƒzboiul cu militanศ›ii Hezbollah din Liban, ucigรขnd cel puศ›in 21 de persoane รฎntr-un atac aerian รฎn nord Consiliul de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ