23.4 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăȘtirile zileiPremiul Nobel pentru Economie 2024: Trei economiști premiati pentru studiile asupra impactului...

Premiul Nobel pentru Economie 2024: Trei economiști premiati pentru studiile asupra impactului instituțiilor

Premiul Nobel pentru Economie 2024 a fost acordat luni unui grup format din trei economiști pentru cercetările lor inovatoare privind influența instituțiilor asupra prosperității națiunilor. Daron Acemoglu, Simon Johnson și James Robinson vor împărți premiul în valoare de 1 milion de dolari.

Comitetul Nobel a recunoscut contribuțiile acestora în aprofundarea înțelegerii modului în care instituțiile impactează dezvoltarea economică, conform unui comunicat de presă al CNN.

Laureaţii au arătat că o explicaţie pentru diferenţele în prosperitatea ţărilor o reprezintă instituţiile societale care au fost introduse în timpul colonizării.

Daron Acemoglu, profesor turco-american la MIT, și James Robinson, profesor britanic la Universitatea din Chicago, au argumentat în lucrarea lor „Why Nations Fail” (2012) că succesul economic al națiunilor este strâns legat de tipul de instituții politice și economice pe care le au.

Aceștia au ilustrat acest concept prin compararea nivelului de trai dintre cele două orașe numite Nogales — unul situat în Arizona și celălalt în Mexic.

Concluziile studiilor celor 3 laureați ai Premiului Nobel pentru Economie

„Ţările care au dezvoltat instituţii incluzive au devenit în timp prospere, în timp ce cele care au dezvoltat instituţii extractive au cunoscut o creştere economică scăzută persistentă”, a explicat comitetul, rezumând concluziile studiilor laureaților.

Anul trecut, premiul a fost acordat Claudiei Goldin pentru cercetările sale care au identificat motivele diferențelor de gen în participarea la forța de muncă și veniturile obținute.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, huiduit. Reacția premierului

Premierul Marcel Ciolacu a avut parte de un moment controversat sâmbătă seară, când a fost huiduit de suporteri în timpul meciului aniversar al echipei...

INS: Inflația scade iar salariile cresc

În ultimul an, salariul mediu net a crescut în mod constant, cu valori cuprinse între 12,5% şi 17,1% Institutul Național de Statistică relevă faptul că...

Cum se face pălinca de casă: 5 pași pe care trebuie să îi urmezi

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă