5.1 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialRozatoare preistorice pe Insula dinozaurilor pitici din Hateg

Rozatoare preistorice pe Insula dinozaurilor pitici din Hateg

O echipa de cercetatori de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj si de la Institutul Regal de Stiintele Naturii din Bruxelles, condusa de renumitul paleontolog Vlad Codrea, a descoperit noi specii de animale care traiau acum 65 de milioane de ani pe asa-numita Insula a dinozaurilor pitici” din Tara Hategului.
Este vorba de doua specii de soparle, de prima specie de sarpe cunoscuta pana acum pe teritoriul Transilvaniei si de o serie de specii de amfibieni. Insa cea mai interesanta descoperire este a unor mici specii de mamifere, asemanatoare cu rozatoarele de azi. Aceste mamifere traiau pe o insula al carei teritoriu este aproape identic cu cel al Tarii Hategului de azi. Insula avea un climat tropical, cu palmieri si ferigi. Pe insula traiau dinozauri pitici. Aceste animale aveau o talie mai mica decat suratele lor de pe continent din cauza faptului ca dispuneau de o cantitate mult mai mica de hrana.
Vlad Codrea spune ca acest fenomen se numeste nanism si este intalnit doar la anumite populatii insulare. In cazul altor asemenea populatii de animale, supravietuiesc doar exemplarele cele mai puternice care pot ajunge la dimensiuni gigantice, asa cum s-a intamplat in cazul broastelor testoase de Galapagos. Pe langa dinozaurii pitici de Hateg, existau si crocodili, precum si acele mamifere mici, care vor lua locul dinozaurilor dupa disparitia acestora. Craniul celei mai mici rozatoare era de dimensiunile unei unghii de la degetul mare al unui barbat. Cel mai mare mamifer ajungea la dimensiunile unui catel. Relicvele gasite de cercetatorii clujeni si belgieni vor fi analizate in aceasta iarna la Institutul Regal de Stiintele Naturii din Bruxelles. Pana acum au fost stabilite doar numele speciilor de soparle. Una dintre ele a fost botezata cu numele de Beckelsius Nopcsai, iar cealalta se va numi Bicuspidon Hatzegiensis. Ultimul nume vine, evident, de la Hateg, in timp ce prima denumire a fost data in onoarea baronului Istvan Nopcsai, cel care a facut primele cercetari in zona. Baronul Nopcsai este o figura aparte. Homosexual, el vorbea mai multe limbi straine, iar in timpul primului razboi mondial a fost spion pentru Austro-Ungaria. El s-a sinucis in anul 1933, dupa ce iubitul sau, de origine albaneza si care se numea Baiazid, l-a parasit pentru o femeie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă